Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmregissören Mohammad Rasoulof dömdes till piskning, fängelse och böter i Iran. Nu har han flytt till Europa och i veckan tävlar han i Cannes med sin nya film. Foto: Francois Mori

Filmregissör har flytt piskrappsdom i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Den iranske filmregissören Mohammad Rasoulof, som nyligen dömdes till fängelse, piskning och böter i Iran för ”brott mot den nationella säkerheten”, har flytt till Europa.

Den iranske filmregissören Mohammad Rasoulof dömdes tidigare i maj till fängelse, piskrapp och böter för ”brott mot den nationella säkerheten”. Rasoulof, vars nya film ska tävla på filmfestivalen i Cannes, skriver i ett uttalande på måndagen att han ”anlände till Europa för ett par dagar sedan efter en lång och svår resa”.

Enligt Mohammad Rasoulofs advokat straffas regissören av Iran bland annat för att han gjort filmer.

Filmfestivalen i Cannes 2024

Rasoulof släpptes så sent som i februari från ett sex månader långt straff för att ha kritiserat regeringen. Han tilldelades Guldbjörnen på Berlins filmfestival 2020 för sin film ”There is no evil” och är en av många framstående kulturarbetare, idrottare och andra kända personer som har gripits i Iran det senaste året för att ha kritiserat statsmakten.

Rasoulofs filmer är förbjudna att visas i landet. 2011 dömdes han till sex års fängelse och 20 års yrkesförbud efter misstankar om regimkritisk propaganda. Fängelsedomen hävdes dock senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2024

Mer i ämnet