– Det känns som att jag håller på och petar i ett sår som är varigt. Men, det är inte alla som tycker att man ska peta i sår, säger hon till Kulturnyheterna.
Amanda Kernells långfilmsdebut ”Sameblod” handlar om flickan Elle Marja som går samisk internatskola med en framtid som renskötare i familjen. Men hon drömmer om ett annat liv och rymmer för att skapa en ny identitet.
”Film om skam”
– Jag ville att det skulle vara en film om skam med jojk och blod.
Filmen utspelar sig under 1930-talet, under en tid när barn till fjällrenskötare inte fick gå i den vanliga svenska skolan.
– Jag har vuxit upp med historier från den tiden. Många i min familj gick på nomadskolan, det samiska internatet. Och den rasbiologiska politiken som fördes då har präglat min familj väldigt mycket, och en massa andra familjer också.
Kolonisering av hjärnan
– För mig handlar filmen också om koloniseringen av hjärnan, alltså en inre kolonisering som har tagit over oss. I den ingår skam.
”Sameblod” är inte Amanda Kernells första film om samisk kultur, hon har också gjort kortfilmen ”Stoerre vaerie (Norra Storfjället)” som bland annat visades på filmfestivalen Sundance i USA i år.
Se ett längre reportage om Amanda Kernell i SVT:s kulturmagasin Kobra ikväll kl 22 i SVT1