Protest i Honduras/ Facebook/ Mark Zuckerberg Foto: TT

Larmet inifrån: Facebook ignorerar massiva påverkanskampanjer

Uppdaterad
Publicerad

En intern rapport skriven av en före detta it-expert på Facebook har läckt. Den beskriver hur företagsledningen låtit bli att radera miljontals falska konton som använts för att sprida misstro mot oberoende medier, eller för att gynna politiska partier.

Amerikanska Buzzfeed har tagit del av rapporten, skriven av Sophie Zhang, tidigare it-expert på Facebook. Hon avskedades efter att upprepade gånger ha påpekat att företaget inte brytt sig nog om att felaktig information sprids för att gynna politiska intressen.

”Jag har blod på mina händer”, skriver Sophie Zhang i rapporten.

Upptäckte storskalig manipulation

Sophie Zhang skriver att hon upptäckt samordnade påverkanskampanjer som fått stor spridning i länder som Spanien, Ukraina, Brasilien och Indien.

”Under mina år på Facebook har jag hittat flera uppenbara försök från utländska nationella regeringar att använda vår plattform i stor skala för att vilseleda sitt lands egna medborgare, saker som även har blivit internationella nyheter vid en rad tillfällen”, skriver Sophie Zhang.

Ledningen blundar

Enligt rapporten agerar Facebook inte när företagets egna tekniker upptäcker aktivitet som kan hota demokratin. Istället vidtar de åtgärder först när stora medier som New York Times eller Washington Post rapporterar om kampanjer, menar Zhang.

Som exempel nämner hon en kampanj i Honduras där tusentals falska konton spred stöd för presidenten i syfte att vilseleda landets medborgare. Det tog Facebooks ledning nio månader att agera.

I Azerbajdzjan trakasserade regeringen oppositionen och oberoende medier genom tusentals falska konton. Det tog Facebook ett år att inleda en undersökning, enligt Zhang.

Ansvar vilar på enskilda medarbetare

Zhang skriver också att hon och hennes kollegor upptäckte och tog bort 10,5 miljoner falska reaktioner och konton från högt uppsatta politiker i Brasilien 2018 och under mittårsvalen i USA 2018.

Även under pandemin ska vilseledande information ha spridits i en rad länder. Sophie Zhang uppger att hon tagit bort 672 000 falska konton med koppling till covid-19 globalt.

Zhang beskriver bristande stöd från Facebooks ledning. Istället lämnas tekniker att ensamma fatta stora beslut.

Själv har hon tagit beslut som påverkat högt uppsatta politiker och ledare i flera olika länder och ”vidtagit åtgärder mot så många framstående politiker att jag har tappat räkningen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.