Lars Vilks är kritisk mot polisen. Foto: TT

Normalt kärleksliv omöjligt för Vilks – har JO-anmält polisen

Uppdaterad
Publicerad

Lars Vilks flickvän sedan 30 år tillbaka omfattas inte av den hotade konstnärens personskydd. Nu har Sveriges mest omstridde konstnär JO-anmält rikspolischefen eftersom han menar att han och partnern inte kan ha något privatliv.
– Det är värre än en hund som han behandlas, säger flickvännen.

Det var år 2007 som Lars Vilks tecknade en rondellhund med ett ansikte föreställande profeten Muhammed. Sedan 2010 har han levt med ett specialanpassat livvaktsskydd dygnet runt på grund av dödshot från islamister. De senaste åren har möjligheterna att träffa flickvännen blivit allt färre.

Avslag på begravning

För två år sedan förändrades de redan rigorösa säkerhetsrutinerna kring konstnären. Flickvännen som bott utomlands skulle flytta hem till Sverige och hoppades kunna starta ett gemensamt liv med sin partner. Istället blev hon klassad som en säkerhetsrisk och kallades till förhör hos polisen.

Hon fick höra att hon inte omfattades av Lars Vilks personskydd och att hennes hem inte var lämpligt som gemensamt boende. I fjol fick paret avslag på att besöka en nära väns begravning tillsammans. De tror att det handlar om polisiära besparingar.

– Vi får träffas ute i naturen, på en parkbänk, på en filt eller i undantagsfall om vi kan ordna så vi kan träffas hos bekanta, men nu är det totalt slut med att fira jul, påsk och födelsedagar, vi kan inte ta hem goda vänner. Det är värre än en hund som han behandlas, säger flickvännen som inte vill uppge sitt namn.

”Blygsamma förflyttningar”

Det finns de som tycker att staten lägger alldeles för mycket skattepengar på det här unika personskyddet. Kan det inte vara rimligt då att man gör vissa besparingar?

– Yttrandefriheten är en grundläggande demokratifråga, det råder total politisk enighet kring det. De förlagor man har kring det här är att det får kosta vad det kosta vill, säger Lars Vilks.

”Åsa-Nisse-föreställning”

Du har ju ofta använt dig av myndigheterna som ett slags material i din konst. Bör man betrakta din JO-anmälan som en konstnärlig undersökning?

– Ja, det blir så. Det får den karaktären att det ingår i en berättelse, man kan betrakta den som en dramatisk profil. Verkligheten och fiktionen b landar sig. Byråkratin kan ställa till med storartade spektakel och det här börjar likna en liten Åsa-Nisse-föreställning, svarar Lars Vilks.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med JO som behandlar anmälan och hoppas kunna ge besked under de närmsta veckorna om huruvida man kommer att inleda en utredning. Polisen avböjer att kommentera med hänvisning till pågående utredning.

Historien om Lars Vilks  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.