Lars von Trier: ”Det var väldigt obehagligt att göra 'Riket Exodus'”

Uppdaterad
Publicerad

Den danska regissören Lars von Trier är aktuell med en ny säsong av den kultförklarade 90-tals-tv-serien ”Riket”. Regissören, som nyligen diagnostiserades med en obotlig nervsjukdom, är emellertid osäker på hur hans framtid som filmskapare ser ut. Kulturnyheterna träffade honom i hans hem utanför Köpenhamn.

Någon har skrivit hela berättarstrukturen till den nya säsongen av ”Riket” med tuschpenna på Lars von Triers vägg. Inte han själv – hans handstil är svår att läsa nu.

Det var ett svårare arbete än tidigare för den danske demonregissören som tidigare i år diagnostiserades med nervsjukdomen Parkinsons.

– Att göra Riket 3 tog fyra år. Och det var bitvis väldigt obehagligt, säger Lars von Trier.

På grund av sjukdomen?

– Ja.

Ville inte synas i serien

I de två första säsongerna från 90-talet syntes han själv i slutet av varje avsnitt, men i den nya syns han bara som ett par skor bakom ett skälvande draperi.

– Det var för att jag var mycket mer fåfäng än jag hade trott. Jag trodde att jag skulle kunna stå där och skaka lite. Men det kunde jag alltså inte när jag var sjuk. Och jag tyckte att det var lite kul att man bara såg skorna, säger Lars von Trier.

En mer tystlåten von Trier

Humorn har han kvar. Men den von Trier vi vant oss vid i medierna, med temperament som en grekisk gud och med mustiga utspel om sexualitet och mänsklig natur är inte den vi träffar i hemmet strax utanför Köpenhamn. Det är en mer tystlåten regissör, som funderar över vad som återstår av hans nära 40 år långa karriär.

– Det att man får en sjukdom som man aldrig kan bli av med och som bara kan bli värre men som man i våra dagar inte dör av är fortfarande en obehaglig och ångestframkallande tanke. Jag har i alla fall börjat tänka mycket på döden, säger Lars von Trier.

Känner du att du kan jobba nu?

– Ja, men... Det kan jag väl. Jag vet inte, det är ju en hjärnsjukdom, det är ju några hål i hjärnan... Så något av det första som försvinner är ens förmåga att göra flera saker samtidigt. Och det är rätt mycket av det i filmarbete så jag vet inte om det låter sig göras, säger Lars von Trier.

”Nåt ska jag ju göra”

Han påpekar att han befinner sig i en situation där det inte finns någonting han önskar att han borde ha gjort som han ännu inte hunnit göra och att det är en lyckosam position.

– Men å andra sidan... Något ska jag ju göra om jag inte ska bli ännu tokigare än jag är. Så det blir nog lite filmande, säger Lars von Trier.

Lars von Trier

Född 1956 i Kongens Lyngby i Danmark.

Slog igenom på bred front med ”Riket” 1994.

Året därpå startade han tillsammans med Thomas Vinterberg, Kristian Levring och Søren Kragh-Jacobsen filmrörelsen Dogme 95. Rörelsen hade tio budord och hade som mål att göra film som var så verklighetsnära och äkta som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.