Foto: TT/Scanpix Danmark

Zentropa-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Det danska filmbolaget Zentropa står bakom stjärnregissören Lars von Triers Hollywood-produktioner och är ett av Europas mest inflytelserika. Nu skakas bolaget av anklagelser om sexism och smiskbestraffningar.

 • 16 oktober: Artisten Björk anklagar den danske stjärnregissören Lars von Trier för att ha trakasserat henne under inspelningarna till Dancer in the dark – något von Trier nekar till.
 • 18 oktober: Den danska filmkritikern Nanna Frank Rasmussen skriver i Jyllands-Posten att Peter Aalbæk Jensen, producent och grundare till Zentropa har tagit henne på brösten och slagit henne i rumpan.
 • 27 oktober: Peter Aalbæk Jensen säger till Kulturnyheterna att han inte minns händelsen med Nanna Frank Rasmussen, men att det låter troligt i och med att han ”brukar göra så”. På frågan om han planerar att ändra på sig svarar han: ”Nej, jag är helt emot att skrämmas till att bli en asexuell socialdemokrat. Jag är emot det den här tribunalen mot folk 20 år efteråt.”
 • 1 november: Zentropas svenska samproducent, Film i Väst, reagerar på Aalbæk Jensen uttalanden och kräver att han plockas bort som exekutiv producent från storfilmen The house that Jack built och inte medverkar som producent eller exekutiv producent i framtiden.
 • 7 november: Zentropa och Film i Väst håller krismöte och även om Aalbæk Jensen blir kvar på The house that Jack built, plockas han bort från framtida samarbeten.
 • 9 november: Danska nyhetssajten Information.dk skriver att småtter – en sorts praktikanter som går ett treårigt utbildningsprogram på Zentropa – bestraffas om de gör fel på jobbet. Detta antingen genom att mocka bajs på Aalbæk Jensen bondgård eller genom att få smisk av Aalbæk Jensen.
 • Svenska kvinnor som för flera år sedan på ett eller annat sätt kommit i kontakt med Zentropa i professionella sammanhang har berättat för Kulturnyheterna att även de fått smisk.
 • 10 november: Zentropa går ut med ett pressmeddelande där de skriver att smiskkulturen ska upphöra. ”Smisk ska varken ges eller mottas, varken som straff eller belöning.”
 • 11 november: Danska tidningen Politiken har talat med nio kvinnor som skriver att de mobbats, förnedrats och sextrakasserats på Zentropa.
 • 13 november: Danska arbetsmiljöverket vill utreda arbetsförhållandena på Zentropa.
 • 14 november: Zentropas styrelse går ut med att Peter Aalbaek Jensen inte längre får uttala sig å Zentropas vägnar, ha något inflytande över det dagliga arbetet eller ha något med ”småtterna” att göra.
 • 14 november: Europarådets filmfond överväger att dra in sitt ekonomiska stöd till produktionsbolaget.

Sedan 2008 äger distributionsbolaget Nordisk film 50 procent av Zentropa. Regissören Kristian Levring äger 25 procent och Lars von Trier och Peter Aalbæk Jensen 12,5 procent var. Fram till 2016 var Peter Aalbæk Jensen vd för Zentropa.

Kulturnyheterna har sökt Nordisk film för en kommentar, men bolagets svenska gren vill inte kommentera.

Det här är Zentropa

Zentropa är ett av Nordens – och Europas – viktigaste filmbolag och grundades av regissören Lars von Trier och producenten Peter Aalbæk Jensen 1992.

Filmbolaget producerade filmer som ingick i den danska filmrörelsen Dogme 95. Bland andra Lars von Trier och Thomas Vinterberg upprättade ett manifest med tio budord – ”Kyskhetslöftet” – som gick ut på att man ska inte ska använda rekvisita, ljud och bild måste produceras samtidigt, ljuset i filmen ska vara befintligt och genrefilm är förbjudet.

På senare år har Lars von Trier spelat in filmer med Hollywoodstjärnor som Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Willem Dafoe och Nicole Kidman. Dessa filmer producerats av Zentropa. År 2000 belönades Lars von Trier Guldpalmen under filmfestivalen i Cannes för Dancer in the dark.

2011, när von Trier var med i tävlan igen med Melancholia bannlystes han från festivalen efter att ha sagt att han ”till viss del kan förstå och sympatisera med Hitler”. Två år senare välkomnades han tillbaka till den franska prestigefestivalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.