Foto: AP/TT

Tafsande Zentropa-producent åter i tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Peter Aalbæk Jensen fråntogs allt ansvar i filmbolaget Zentropa efter att ett flertal kvinnor berättat om arbetsmiljön på Zentropa som bland annat innebar att praktikanter bestraffades med smisk. Sedan beslutet har producenten fokuserat på sitt lantbruk och sina grisar, men nu är han välkommen tillbaka.

Danska arbetsmiljöverket bedömer att det inte råder några problem på filmbolaget Zentropa. Därmed kan filmproducenten Peter Aalbæk Jensen, som enligt egen utsago tycker att det är roligt att tafsa på kvinnor, återvända i tjänst inom de kommande veckorna, meddelar filmbolaget i ett pressmeddelande, rapporterar TT.

”Inga arbetsmiljörelaterade problem påträffades under utredningen. Myndigheten har valt att ge Zentropa vägledning i förebyggandet av problem inom den psykiska arbetsmiljön”, heter det i pressmeddelandet.

Zentropa

– Det är dags för honom att komma tillbaka och jobba, vi ser fram emot att han kommer tillbaka, säger Zentropas vd Anders Kjærhauge till Kulturnyheterna.

Kan det skada Zentropas anseende att han kommer tillbaka?

– Nej, jag ser inte det som ett problem. Vi är ålagda att ha en bra arbetsmiljö och det är vårt fokus nu.

Inget mer smisk

Anders Kjærhauge tillägger att det finns regler och riktlinjer på Zentropa som alla nu måste förhålla sig till. Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat innebär det bland annat att ingen längre får ge eller emottaga smisk på företaget.

Peter Aalbæk Jensen säger att han inte får uttala sig om sin framtid på Zentropa, men att han inte är överraskad över att arbetsmiljöverket kommit fram till att inte ge Zentropa några förelägganden – bolaget har dock fått vägledning i hur man ska förebygga sexuella trakasserier.

– Arbetsmiljöverket har gått igenom Zentropa – inte pressen eller sociala medier – och vi har tillit till att arbetsmiljöverket gjort en korrekt bedömning som inte är baserad på känsla, säger han till Kulturnyheterna.

Det danska arbetsmiljöverket kommer även att följa upp Zentropa-ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zentropa

Mer i ämnet