Foto: Marko Säävälä/TT

Filminstitutets vd om Zentropa: ”Alla har vetat”

Uppdaterad
Publicerad

Filmbolaget Zentropa, grundat av Lars von Trier, är i rejält blåsväder efter att metoo-rörelsen väckt liv i en diskussion om den sexistiska kultur som råder på Zentropa. Men förhållandena är sedan länge kända, även av Svenska Filminstitutet som finansierar von Triers filmer.

Flera kvinnor och tidigare anställda har berättat att Peter Aalbæk Jensen, producent och medgrundare av Zentropa, straffar praktikanter med smisk.

Men kulturen på Zentropa har varit känd sedan länge och 2013 kom en bok om bolaget som bland annat beskrev hur en kvinna hotades med uppsägning om hon inte badade naken i bolagets simbassäng.

Zentropa

Enligt den danska tidningen Politiken stödjer Svenska Filminstitutet Lars von Triers filmer med en eller två miljoner per film och vd Anna Serner säger att det som skett på Zentropa är ”oacceptabelt”.

Visste du inte om hur det såg ut innan detta?

– Jo, absolut har jag haft kunskap om det här ”bada i poolen” och den allmänna sexismen. Men den förvånade mig inte, och det är också den sexismen som jag också har mött. Jag har bidragit till en tystnadskultur, och jag är otroligt tacksam för att de här kvinnorna nu stiger fram så vi kan göra någonting åt det. För vi har alla vetat om det här, säger hon till Kulturnyheterna.

”Inget avbrutet samarbete”

Men SFI planerar inte att dra in några framtida produktionsmedel.

– Vi ger ju stöd till ett svenskt produktionsbolag som har ett samarbete med ett Zentropa, så vi kan ju inte avbryta något samarbete. Sen har ju jag träffat Peter Aalbaeck en gång, och han tycker att jag är en galen feminist. Men ur det perspektivet får man ju tycka olika. Och jag kan inte gå in och ändra på en dansk kultur – det är faktiskt inte mitt jobb, säger hon.

Vill inte ”halshugga” Zentropa

Anna Serner säger att hon ser positivt på att Zentropa inlett ett förändringsarbete.

– Nu ska vi stötta dom till att göra rätt, de har gjort fantastiska filmer genom åren, det vore förfärligt om vi nu gick i bräschen för att hugga huvudet istället för att hjälpa dem att göra en rutten arbetsmiljö till en bra arbetsmiljö.

Film i Väst, som är Zentropas samproducent har tidigare krävt att Peter Aalbæk Jensen inte ska vara exekutiv producent för framtida samproduktioner. Nordisk film, som äger halva Zentropa, har fortfarande inte uttalat sig.

LÄS MER: Detta har hänt i Zentropa-skandalen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zentropa

Mer i ämnet