Kritik mot dansk media efter Zentropaskandalen: Danmark är en sekt

Uppdaterad
Publicerad

Dansk media har blundat för de sexuella trakasserier som pågått på prestigefilmbolaget Zentropa, menar författaren och journalisten Anne Mette Lundtofte som granskat bolaget och nu skriver en lång artikel i amerikanska The New Yorker om dansk films flaggskepp.

Journalisten Anne Mette Lundtofte gav ut boken Zentropia om Lars von Triers produktionsbolag Zentropa 2013.

Zentropas arbetskultur är känd och inget producenten och medgrundaren Peter Aalbæk Jensen hymlat med. I intervjuer har han gladeligen bekräftat att han smiskar anställda och andra kvinnor. ”Det är skoj”, sade han till Kulturnyheterna i slutet av oktober i år.

Zentropa

Sekten Danmark

Nu riktar Lundtofte kritik mot dansk media.

”Under två decennier har dansk media fokuserat på hur von Triers maktindiebolag revolutionerat dansk film. Ingen har verkat vara intresserad av de berättelser som befläckar den bilden – hemma eller utomlands,” skriver hon i The New Yorker och fortsätter:

”Det var då jag insåg att om Zentropa var en sekt, så var den en sekt i sekten. Den andra sekten var Danmark.”

I artikeln skriver Lundtofte att journalister har fått tävla om en intervju med Nicole Kidman genom att klä av sig, samt att en anställd på Zentropa tvingats klä av sig naken och hotades med avsked om hon inte badade i företagets pool. Den sistnämnda händelsen finns med i boken, men den mediala reaktionen uteblev menar hon.

”Gick på skvallervinkeln”

Kvinnan i fråga avskedades från Zentropa av den nuvarande vd:n Anders Kjærhauge efter att ha kastat en tårta på Peter Aalbæk Jensen efter vad Lundtofte beskriver som ”flera veckors mobbning”.

Anders Kjærhauge skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att boken Zentropia är över fem år gammal och att varken den eller Lundtofte kan beskrivas som ”sanningsvittnen”.

”Hon gick i samma fälla som många andra journalister och gick enbart på skvallervinkeln och nu försöker hon skapa intresse för sin ’gamla’ bok”, skriver han.

Vad gäller avskedandet skriver Kjærhauge att det stämmer att kvinnan fick sparken på grund av tårtan men att ”vad som sagts mellan Peter Aalbæk Jensen och henne eller vad andra medarbetare sagt till varandra vill jag inte gå in på och det borde inte Anne Mette heller göra”.

Zentropa under utredning

Allan Mathson Hansen, styrleseordförande i Zentropa och VD för Nordisk Film Danmark, som äger hälften av bolaget, skriver till Kulturnyheterna att han krävt att ledningen ska vidta nödvändiga åtgärder för att göra upp med kulturen i bolaget samt att Zentropa följer den externa utredning av arbetsmiljön som det danska arbetsmiljöverket inlett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zentropa

Mer i ämnet