Zentropa-grundaren och producenten Peter Aalbæk Jensen. Foto: SVT

Zentropa slutar med smiskbestraffningar

Uppdaterad
Publicerad

Praktikanter på Zentropa har bestraffats med smisk av grundaren och producenten Peter Aalbæk Jensen. Men efter mediauppmärksamhet är det slut med det.

Det danska filmbolaget Zentropa har haft ett möte med prodcenten och bolagsgrundaren Peter Aalbæk Jensen och kommit fram till att det inte längre ska finnas en kultur där man ger eller mottar smisk som belöning eller straff – oavsett om alla är med på det eller inte. Det skriver Zentropa-ledningen, med vd Anders Kjærhauge i spetsen, i ett pressmeddelande.

Ledningen skriver även att de inte kommer kommentera saken ytterligare.

Zentropa

Jensen tycker det är skoj

Det var i går som danska Information.dk rapporterade om att praktikanter som utbildar sig på Zentropa, så kallade småtter, bestraffas av Peter Aalbæk Jensen. De får själva välja om de vill ha smisk eller mocka efter djuren på Aalbæk Jensens bondgård.

Peter Aalbæk Jensen, som tillsammans med stjärnregissören Lars von Trier, grundade Zentropa, har varit öppen med både smiskbestraffningarna och att han tycker att det är ”skoj” att daska kvinnor i rumpan.

Uttalandena har lett till att svenska Film i Väst inte längre vill ha något med Aalbæk Jensen att göra. Han är för tillfället exekutiv producent för Lars von Triers kommande film The house that Jack built.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zentropa

Mer i ämnet