Peter Aalbæk Jensen Foto: SVT

Tidigare praktikanter berättar om straffkultur på Zentropa

Uppdaterad
Publicerad

Produktionsbolaget Zentropa har anklagats för – och försvarat – en kultur av sexuella trakasserier. Nu berättar tidigare praktikanter att de straffats med smisk av delägaren Peter Aalbæk Jensen när de inte uppfyllt hans krav på prestation.

Det danska filmbolaget Zentropa har ett sorts kombinerat praktikant- och utbildningssystem med så kallade ”småtter”, unga personer som under en period jobbar gratis för att sedan gå vidare till sitt valda fält som produktion, klippning eller regi. Utbildningen pågår under tre års tid.

Nu berättar två före detta småtter på Zentropa att de straffats med smisk av delägaren och den tidigare vd:n Peter Aalbæk Jensen när de gjort fel på arbetstid, skriver danska Information.dk

Zentropa

Peter Aalbæk Jensen har även talat om detta med Radio24syv – att småtter som gör fel kan välja mellan att få smisk eller åka till hans bondgård och städa hos grisarna eller hönsburen.

”Förstår att det låter vansinnigt”

Information skriver att de talat med flera tidigare anställda anonymt som beskriver anställningsförhållandena för småtter som ”förnedrande och dåliga”, men alla ser inte bestraffningarna som kränkande.

– Jag förstår att det låter vansinnigt att vi får smisk. Men det är bara på skoj och en del av den ”inkorrekta” kulturen som finns på Zentropa, säger en kvinna som slutade på Zentropa förra året.

– Det är viktigt att förstå att de flesta inte uppfattar smisk som trakasserier eller kränkningar, säger en tidigare småtte som i dag jobbar på Zentropas säljgren Trustnordisk.

Kulturnyheterna har talat med kvinnor som för flera år sedan på ett eller annat sätt kommit i kontakt med Peter Aalbæk Jensen i professionella sammanhang som också berättat att han daskar kvinnor i rumpan.

– Han slängde mig över ett bord och daskade mig i rumpan. Jag blev så chockad, han var en stor producent och jag kom gående förbi och han tog mig i farten, jag hade aldrig varit med om något liknande, det var väldigt kränkande. Han var både charmig och snäll och gubbig och grisig. Så var Peter, liksom, säger en kvinna, som vill vara anonym.

Har delegerat bestraffningen

Peter Aalbæk Jensen bekräftar för Information.dk att han använder sig av bestraffningsmetoden och även att han ”delegerat” bestaffningen till homosexuella män, när det är en manlig småtte som ska smiskas.

– Ja, ja, det är helt korrekt, säger han till tidningen.

Peter Aalbæk Jensen säger att valet mellan burstädning eller smisk är karaktärsdanande och bra för deras yrkesprocess. Han säger även att ingen har sparkats från bolaget om de sagt ifrån.

LÄS MER: Aalbæk Jensen kvar på storfilmen – trots svenskt krav om avgång

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zentropa

Mer i ämnet