Aalbæk Jensen kvar på storfilmen – trots svenskt krav om avgång

Uppdaterad
Publicerad

Film i Väst bryter med Lars von Triers stjärnproducent Peter Aalbæk Jensen i framtiden, men han blir kvar som exekutiv producent i den kommande stjärnspäckade von Trier-filmen The house that Jack built. Aalbæk Jensen kommenterar själv beslutet med att han ”vägrat underkasta sig en sinneskontroll”.

Svenska Film i Väst samproducerar Lars von Triers senaste film The house that Jack built. Efter att Peter Aalbæk Jensen, exekutiv producent för filmen och delägare i det danska filmbolaget Zentropa, bland annat sagt att han inte har några problem med att daska kvinnliga medarbetare i rumpan gick Film i Väst ut med att de inte ville samarbeta med Aalbæk Jensen längre.

Får vara kvar på storfilmen

Förra veckan sade Film i Väst att de krävde att Aalbæk Jensen skulle plockas bort som exekutiv producent även från The house that Jack built med stjärnor som Matt Dillon och Uma Thurman, men efter ett möte med Zentropa under tisdagskvällen står det klart att det inte blir så.

Zentropa

– Vi har ju åtta, nio andra samproducenter som vi slutit ett avtal med och vi kan inte ändra det. Men det viktiga för oss är att vårt budskap gått fram, säger Mikael Fellenius, vd på Film i Väst.

Men förra veckan ville ni att han skulle bort?

– Ja men vi har kommit fram till att vi inte kan bryta sådana kontrakt, det går inte.

Oklar nolltolerans

Däremot kommer Film i Väst inte att samarbeta med Zentropa om filmer där Peter Aalbæk Jensen är med som producent eller exekutiv producent i framtiden.

– Nej, då är vi inte med, säger Mikael Fellenius.

I ett gemensamt utskick från Zentropas vd Anders Kjærhauge och Mikael Fellenius står det att bolagen är eniga om en värdegrund som innebär en nolltolerans mot alla former av trakasserier.

Nolltoleransen, vad innebär den?

– Vi har pratat om trakasserier och tillämpar det (nolltolerans, red anm) sen tidigare. Mot bakgrund av svensk lagstiftining har vi också samproduktionsdirektiv vi tecknar med alla partners, kort och gott har vi bara varit tydliga med att vi inte tolererar trakasserier.

Innebär den något mer än att man ska följa lagen?

– Nej, inte mer än det vi pratade om att man ska ha nolltolerans och i praktiken utöva den.

”Vägrat underkasta mig sinneskontroll”

Peter Aalbæk Jensen, som var inte själv med under gårdagens möte utan fick beskedet via sms, säger i en kommentar till DR att han accepterar beskedet från Film i Väst.

– Jag har vägrat att underkasta mig en sinneskontroll. Och jag är tillräckligt gammal och erfaren för att inse att om man vägrar att underkasta sig något, så har det ett pris. Och det priset betalar jag utan gny.

Enligt Peter Aalbæk Jensen har det inte varit aktuellt att ändra på de uttalanden han tidigare lämnat för att gå det svenska filmbolaget till mötes.

– Det är heligt för mig att jag kan göra och säga vad jag vill, men jag respekterar också att Film i Väst kan göra och säga vad de vill. Jag kan ju inte ge dem mindre frihet än vad jag själv kräver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zentropa

Mer i ämnet