Film i västs vd Mikael Fellenius och Zentropa producenten Peter Aalbæk Jensen. Foto: TT/Zentropa

Efter trakasserianklagelserna – Film i Väst vill avbryta allt samarbete med Peter Aalbæk Jensen

Uppdaterad
Publicerad
Ett av nordens största filmbolag Zentropa och dess grundare, producenten Peter Aalbæk Jensen, har anklagats för sexuella trakasserier och en sexistisk kultur.
Nu vill den svenska samproducenten Film i Väst att Aalbæk Jensen plockas bort från den kommande von Trier-filmen The house that Jack built.

– Vi ställer krav på att de plockar bort Peter Aalbæk Jensen som exekutiv producent, säger Film i Västs vd Mikael Fellenius till Kulturnyheterna.

Enligt GP, som först rapporterade om nyheten, har både Fellenius och Film i Västs grundare Tomas Eskilsson krävt att Peter Aalbæk Jensen ska bort från Zentropa för att Film i Väst ska fortsätta samarbeta med bolaget.

Matt Dillon under inspelningarna av The house that Jack built.

Film i Väst har samproducerat flera filmer regisserade av Lars von Trier med Zentropa. von Trier och Aalbæk Jensen grundade Zentropa tillsammans och Aalbæk Jensen är exekutiv producent för den kommande samproduktionen The house that Jack bulit med amerikanska filmstjärnor som Uma Thurman och Matt Dillon.

– Vi kan inte samarbeta med Zentropa när Peter Aalbæk står kvar som producent eller exekutiv producent i våra samproduktioner, säger Mikael Fellenius.

Däremot kan Film i Väst inte ställa några krav på att Peter Aalbæk Jensen ska säga upp sina ägarandelar i Zentropa.

”Gör som jag vill”

Peter Aalbæk Jensen själv säger till Kulturnyheterna att det står Film i Väst fritt att tänka som de vill, men han kommer inte att göra något annorlunda.

Film i Väst kräver nu att ditt namn tas bort från The house that Jack built. Går du med på det?

– Ja om svenskarna bara vill arbeta med asexuella socialdemokrater så är det deras rätt.

Förstår du varför de beslutar detta?

– Nej.

Kan du förstå att de gör det för att de menar att du kränkt kvinnor i dina uttalanden och handlingar?

– Det är deras fria rätt att göra som de vill men jag håller inte med, säger Peter Aalbæk Jensen.

Zentropa ska ”vidta åtgärder”

Han säger att Film i Väst får ta bort hans namn om de vill, men han kommer inte lämna sin roll som producent i framtida Zentropaproduktioner.

De kräver också att du inte ska vara med på framtida produktioner. Går du med på det?

– Jag kan göra film i andra länder än Sverige. Det går jättebra.

Lars von Trier vid Zentropas lokaler.

Mikael Fellenius säger att Zentropa meddelat Film i Väst att de ska ”vidta nödvändiga åtgärder”. Hur Film i Väst ska gå vidare om Peter Aalbæk Jensen inte vill avsäga sig producentrollen ska de ta ställning till efter ett möte med Zentropa nästa veckan.

”Inget nytt”

Zentropas vd Anders Kjærhauge skriver i ett mail till Kulturnyheterna att de inte vet hur samarbetet med Film i Väst kommer påverkas, men att Zentropa vill fortsätta samarbeta med svenska filmbolag.

”Det är inte okej att kränka någon, men att jag ville inte diskutera mer eller mindre sanna berättelser i media. Men den generella diskussionen om kränkningar är viktig”, skriver Kjærhauge och fortsätter:

”Peter är på gott och ont en kontroversiell person, det vet alla och det har det talats och skrivits mycket om genom åren. Jag har svårt att se att det finns något nytt att förhålla sig till.”

Zentropa

Visa

Zentropa är ett av Nordens viktigaste filmbolag och grundades av regissören Lars von Trier och producenten Peter Aalbæk Jensen 1992.

Filmbolaget producerade filmer som ingick i den danska filmrörelsen Dogme 95. Bland andra Lars von Trier och Thomas Vinterberg upprättade ett manifest med tio budord – ”Kyskhetslöftet” – som gick ut på att man ska inte ska använda rekvisita, ljud och bild måste produceras samtidigt, ljuset i filmen ska vara befintligt och genrefilm är förbjudet.

På senare år har Lars von Trier spelat in filmer med Hollywoodstjärnor som Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Willem Dafoe och Nicole Kidman. Dessa filmer producerats av Zentropa. År 2000 belönades Lars von Trier Guldpalmen under filmfestivalen i Cannes för Dancer in the dark.

2011, när von Trier var med i tävlan igen med Melancholia bannlystes han från festivalen efter att ha sagt att han ”till viss del kan förstå och sympatisera med Hitler”. Två år senare välkomnades han tillbaka till den franska prestigefestivalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet