Peter Aalbæk Jensen Foto: SVT

Danska arbetsmiljöverket vill utreda Zentropa

Uppdaterad
Publicerad

Det danska Arbetsmiljöverket vill utreda arbetsförhållandena på Zentropa efter rapporter om mobbing, sexuella trakasserier och fysisk bestraffning på filmbolaget.

– När vi hör talas om förhållanden som dessa reagerar vi, skriver myndighetens tillsynschef i ett mejl till DR.

Enligt det danska Arbetsmiljöverket ser man med stort allvar på de skildringar från anställda vid filmbolaget Zentropa, vilket Kulturnyheterna tidigare rapporterat om, av hur filmproducenten Peter Aalbæk Jensen bland annat ska ha tagit kvinnor på brösten och gett personal på filmbolaget smisk, enligt Danmarks Radio.

– När vi hör talas om förhållanden som dessa reagerar vi. Vi utvärderar alltid klagomål noggrant och kommer nu att ta ställning till vad vi kan göra i ärendet, skriver tillsynschef Lars Toft Pedersen från myndigheten i ett mejl till DR.

”Sexuellt relaterade förödmjukelser”

Kvinnliga anställda på Zentropa har de senaste dagarna i dansk media vittnat om en gränsöverskridande kultur på filmbolaget, där sexuella trakasserier i olika former ska ha varit ett vanligt inslag i arbetet.

Bland annat ska Peter Aalbæk Jensen ha tagit initiativ till ”sexuellt relaterade förödmjukelser på scen” under den traditionella jullunchen inför gäster från filmbranscen.

Enligt Arbetsmiljöverket kommer man nu att bland annat hålla samtal med medarbetare på Zentropa för att utreda händelserna.

– Vi har ett antal verktyg för att samla in information, bland annat enskilda samtal och gruppsamtal med chefer och anställda, skriver Lars Toft Pedersen från myndigheten i till DR.

Bekräftas av Aalbæk Jensen

Peter Aalbæk Jensen har själv bekräftat de händelser som skildrats av bolagets kvinnliga anställda och sagt att det handlat om antingen ”återkommande ritualer” eller att han inte minns dem, men att de ”säkert har skett”.

Det är dock inte bara Zentropa som hamnat i det mediala danska blickfånget de senaste dagarna.

I spåren av den senaste tidens omfattande kritik mot filmbolaget , #metoo-kampanjen och det svenska uppropet #tystnadtagning har dansk media under helgen även ägnat stort utrymme åt en undersökning som genomförts av dagstidningen Politiken, där två av tre av landets kvinnliga skådespelare vittnat om hur det utsatts för trakasserier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.