Foto: TT

Klas Östergren: Jag har lämnat in en formell begäran om utträde

Uppdaterad
Publicerad

Akademiledamoten Klas Östergren meddelade för en vecka sedan att han hoppar av Svenska Akademien i protest. Nu har han skickat in en formell begäran om att lämna Akademien.

Författaren skriver i ett mejl till SvD: ”Jag har idag lämnat in en formell begäran om utträde ur Svenska Akademien”.

Klas Östergren meddelade i fredags förra veckan att han tillsammans med Kjell Espmark och Peter Englund lämnar Svenska Akademien. De ställde sig då bakom den ständiga sekreteraren Sara Danius, som i går lämnade Akademien.

Krisen i Svenska Akademien

Vi vill understryka att hon under hela denna kris agerat med stor integritet och lugn beslutsamhet. Vi vill uttala vårt helhjärtade stöd för henne i denna svåra stund”, löd det gemensamma uttalandet.

Röstade för en uteslutning av Frostensson

Stridsfrågan i den pågående krisen inom Svenska Akademien är att en falang inom institutionen ville utesluta ledamoten Katarina Frostenson, som är gift med den så kallade kulturprofilen – vilket mötte motstånd av majoriteten av de invalda.

I en omröstning röstade åtta av ledamöterna mot en uteslutning, medan sex av de aderton röstade för – däribland Klas Östergren, Kjell Espmark, Peter Englund och Sara Danius.

Tidigare idag meddelade ledamoten Anders Olsson, som tillfälligt tagit över ledningen, att han gärna ser att de ledamoter som hoppat av Akademien återvänder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet