• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Låtskrivare i öppet brev till Spotify: ”Ni har utnyttjat oss”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att musikströmningstjänsten Spotify överklagat ett beslut om höjd ersättning för låtskrivare får nu företagets vd Daniel Ek kritik. I ett öppet brev till vd:n kritiserar låtskrivare Spotify för att ha blivit utnyttjade.

Spotify har, sedan 2017, delat ut ett pris med namnet Secret genius award för att hylla skapare bakom kulisserna i musikbranschen, som låtskrivare och producenter. Amerikanska Copyright Royalty Board (CRB) har också jobbat för att lyfta låtskrivare och producenter. CRB fick igenom ett beslut om att låtskrivares ersättning från strömningstjänster ska höjas med 44 procent. Något som företagen Spotify, Google, Amazon och Pandora har satt sig emot.

Teknik- och strömningsjättarna strider mot förslaget om höjd ersättning för låtskrivare. De överklagade CRB:s beslut för en månad sedan, då företagen anser att den höjda ersättningen kan skada musiklicenser och upphovsrättsägare, rapporterar den amerikanska musiktidningen Billboard.

Överklagandet i sin tur ogillas av flera låtskrivare. I ett öppet brev till Spotifys vd Daniel Ek anser låtskrivarna, däribland den svenska Oscarsvinnaren Ludwig Göransson, att Spotify försökt splittra dem och att tjänsten utnyttjat dem. De skriver även i mejlet, som skickades den 9:e april, till Daniel Ek att ”de tillsammans skapar det enda Spotify säljer... musik”. Låtskrivarna ber nu Spotifys vd Daniel Ek att lägga ner överklagan.

Kulturnyheterna har sökt Spotify för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.