Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Linnea Deb berätta mer i klippet. Foto: SVT

Kritiken från låtskrivaren: ”För första gången har vi försvunnit helt”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska låtskrivare i Melodifestivalen får allt mindre uppmärksamhet och ekonomisk ersättning, säger sångaren och låtskrivaren Linnea Deb.

Under årets Melodifestival får de dessutom varken fribiljetter eller vinka i kameran.

– För första gången har vi försvunnit helt, säger Linnea Deb.

När Melodifestivalen började sändas på 50-talet framförde en manlig respektive en kvinnlig artist alla tävlingsbidrag. I centrum för musiken stod låtskrivarna. Men med tiden har fokus skiftat.

Tycker du att låtskrivare får den uppmärksamhet de förtjänar?

Melodifestivalen 2024

– Det är som att Jan Guillou skulle skriva en bok och så står formgivaren och visar upp omslaget. Det skulle vara fint om vi låtskrivare också fick det erkännandet.

Numera är det inte ovanligt att flera låtskrivare samarbetar när de skriver musiken. Devalveringen av låtskrivarna kan leda till mindre pengar till låtskrivarna, menar Linnea Deb.

– Det blir mindre pengar när flera personer ska dela. På sikt kan det innebära att folk inte vill skriva musik.

Inga fribiljetter

Fribiljetter för vänner och familj kan Linnea Deb glömma:

– Vi låtskrivare får varsin fribiljett per bidrag. Det tilldelas ett antal fribiljetter och de går oftast till artisterna eftersom de måste få ha sina familjer där. Då kan man tycka: ”Men jag som har gjort den här låten, varför får inte jag?”. Men det har vi accepterat. Mina vänner som kommer får betala fullt pris.

En nervös veteran

Linnea Deb har vunnit Melodifestivalen tre gånger som låtskrivare, bland annat med låten ”Heroes” framförd av Måns Zelmerlöw. Hon har också skrivit musik till tre av årets tävlingsbidrag.

Under lördagen kan hon vinna Melodifestivalen en fjärde gång med låten ”Unforgettable” som framförs av Marcus & Martinus.

Trots sina 34 bidrag sedan 2012 är Linnea Deb fortfarande lika nervös.

– Jag är ingen tävlingsmänniska alls och ”Mello” är så speciellt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2024

Mer i ämnet