Journalisten och författaren Lawen Mohtadi (till höger) berättar om sin vän Rosa Taikon (till vänster). Foto: TT

Lawen Mohtadi: ”Rosa Taikon förändrade mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och författaren Lawen Mohtadi kom i kontakt med Rosa Taikon under sitt arbete med boken ”Den dag jag blir fri” (2012) som handlade om Rosas syster Katarina Taikon, en bok som senare även låg till grund för dokumentärfilmen ”Taikon” (2015).

Lawen Mohtadi kände Rosa Taikon i över tio år och de hade en vänskap som sträckte sig utanför författarskap och dokumentärfilmande.

– Rosa Taikon förändrade mitt liv, berättar Lawen Mohtadi.

Genom Rosa Taikon fick Lawen Mohtadi upp ögonen för den kamp som Rosa och hennes syster förde för romers rättigheter i Sverige.

– Rosa och Katarina kunde inte acceptera de orättvisor som rådde, säger Lawen Mohtadi:

– Tillsammans med sin syster Katarina var hon en av våra allra främsta människorättskämpar under 1900-talet. De började väldigt tidigt och hade den här frågan med sig, som jag tror att alla som engagerar sig i mänskliga rättigheter någon gång startar med: Hur kan det vara så här?

LÄS MER: Samhällsdebattören Rosa Taikon är död

”En stark röst mot rasism”

Rosa och Katarina Taikons engagemang för mänskliga rättigheter började ta sig uttryck redan på 60-talet och eskalerade efter det.

– För Katarinas del varade det arbetet fram till hennes sjukdom i början på 80-talet men Rosa fortsatte under alla år.

– Jag tror att deras arbete har inneburit enorma förändringar för romerna specifikt. De tog ju tag i hela bostadsfrågan, hela skolfrågan och överhuvudtaget så fick de det svenska samhället att börja se ett problem som fanns väldigt tidigt, rasismen mot romer.

Det är en 50 år lång kamp som Rosa Taikon behöll ett starkt engagemang för fram till sin bortgång.

– Rosas engagemang var ett vidsträckt engagemang. Hon var en stark röst mot rasism i allmänhet.

Var även silversmed

Rosa Taikon arbetade även som silversmed även om hon sällan pratade om sitt konstnärskap.

– Det var en del av hennes varelse, hela hennes själ. Men när hon var publik var det alltid det politiska som stod fram. Konstnärskapet var någonting som existerade för henne men det var inte någonting som hon aktivt valde att prata om i sitt folkbildningsarbete.

– När man umgicks med Rosa så fick man hela tiden själv föra in samtalet på hennes konstnärliga arbete för att hon ville prata om det som pågick därute i samhället och världen. Hennes favoritämne var inte hennes eget konstnärskap.

Stark tilltro till dialog

Politiken och samhällsdebatten kom alltid först. Lawen Mohtadi beskriver Rosa Taikon som en folkbildare som hade en stark tro till att använda dialogen i sitt arbete där hon var ute och träffade människor i alla åldrar.

– Hon hade en fenomenal förmåga att få människor att lyssna och att kommunicera.

Hur kommer du att minnas Rosa Taikon?

– När jag tänker på henne så tänker jag på hennes omtänksamhet och att hon hade väldigt mycket att ge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.