Foto: AP

Leda och svanen-fresk har hittats i Pompeji

Uppdaterad
Publicerad

Under en utgrävning i Pompeji har arkeologer hittat en fresk föreställande en kvinna som har samlag med en svan. Fresken har legat dold under aska från ett vulkanutbrott i nästan 2000 år.

I måndags tillkännagavs att en fresk föreställande Leda och svanen har hittats under en utgrävning i Pompeji. Målningen tros ha prytt en sovrumsvägg i ett välbärgat hem innan staden begravdes i aska efter vulkanen Vesuvius utbrott för nästan 2000 år sedan.

Historien om Leda och svanen härrör från grekisk mytologi. Myten berättar om hur drottning Leda har samlag, frivilligt eller ofrivilligt beroende på tolkning, med guden Zeus förklädd till en svan. Leda föder sedan fyra barn kläckta ur två stycken ägg, och Zeus är far till det ena syskonparet.

Historien har varit ett mycket vanligt konstmotiv genom historien, bland annat har da Vinci och Michelangelo inspirerats av den. Förutom i målningar förekommer historien också i poesi, skönlitteratur och tv-serier.

Sexuella motiv, ofta med djur, var vanligt i Pompeji och senast i somras hittade arkeologer en målning av Priapos, den manliga guden som representerar fruktbarhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.