Akademie-ledamoten Anders Olsson: De som har hoppat av har tolkat stadgarna annorlunda Foto: SVT

Ledamoten: Avhoppen kopplade till omröstning av akademieledamots uteslutande

Uppdaterad
Publicerad

Anders Olsson, ledamot i Svenska Akademien, bekräftar för Kulturnyheterna att en omröstning har hållits om att utesluta den ledamot. Efter beslut till ledamotens fördel har tre av de som var emot nu hoppat av sina uppdrag.

Tidigare i år hölls en omröstning om huruvida en ledamot skulle uteslutas ur Svenska Akademien.

– Det har varit en sådan omröstning, ja, säger ledamoten Anders Olsson till Kulturnyheterna.

Krisen i Svenska Akademien

Vad kom ni fram till?

– Vi kom fram till att hen icke ska uteslutas. De som har hoppat av nu hade en annan mening, de menar att hen ska uteslutas. De utgjorde en minoritet och jag tror att det är den viktigaste anledningen till att de hoppade av, men det är spekulation.

Olsson säger i en intervju i Aktuellt att ledamöterna har tolkat stadgarna olika när det gäller grunderna för att utesluta en medlem.

– Vi har haft väldigt hårda motsättningar när vi har diskuterat rapporten.

Advokatbyråns utredning klar

Sara Danius kopplade i november in en advokatbyrå för att undersöka vilka kopplingar som funnits mellan alla ledamöter och Kulturprofilen.

Utredningen skulle även undersöka om mannen har haft inflytande över Akademiens stipendieutdelning. Utredning är nu klar och ett pressmeddelande kommer gå ut i slutet av nästa vecka.

– Alla har deltagit i arbetet med advokatbyråns utredning, mycket intensivt, under den gångna månaden, säger Anders Olsson.

Vad kom utredningen fram till?

– Det kan jag inte säga, men vi har formulerat det i det här pressmeddelandet som offentliggörs nästa vecka.

”Kommer att överleva”

Anders Olsson är övertygad om att Akademien kommer att överleva krisen.

– Det är jag övertygad om. Vi har en skara ledamöter som är starkt engagerade för Akademiens sak. Vi har så mycket att göra som är bra och vi gör det på ett bra sätt, säger han i Aktuellt.

– Nu löser vi ett problem i sänder i Akademien. Mer kan vi inte klara för tillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet