Mikael Marcimains efterlängtade långfilmsdebut ”Call girl” har premiär på fredag, men har redan vållat debatt. Filmen handlar om den så kallade bordellhärvan under 70-talet, och pekar ut politiker och andra högt uppsatta män som ska ha utnyttjat prostituerade.
I ”Call girl” är självaste statsministern en av dem som köper sex av en minderårig flicka. Han namnges inte, men det handlar om en socialdemokratisk partiledare som 1976 förlorar valet och efterträds av en borgerlig statsminister – vilket stämmer överens med verklighetens Olof Palme.
– Jag har blivit uppringd av en rad journalister, som säger att min pappa entydigt pekas ut som pedofil. Den här anklagelsen saknar helt grund, det är förtal av en avliden, säger Olof Palmes son Mårten Palme, i SVT:s ”Veckans brott”.
”Inte nödvändigtvis Palme”
Men Mikael Marcimain svarar i programmet att Olof Palme inte ”pekas ut” i filmen.
– Man kan tolka det som honom, visst kan man göra det. Men för mig har han mer ett symboliskt värde, det är inte nödvändigtvis Olof Palme, säger han.
Leif GW Persson jobbade under den här tiden på Rikspolisstyrelsen och hade en avgörande roll i uppdagandet av den kända bordellhärvan. I det nya avsnittet av ”Veckans brott” ger polisprofessorn sin syn på uppgifterna om att statsministern skulle ha gått till minderåriga prostituerade.
– Jag är helt enig med Mårten Palme. Olof Palme var inte i närheten av Doris Hopps call girl-ring. Nu har man gjort en film där man hävdar motsatsen, under viss förklädnad, och då är jag inte med längre i den sakliga meningen, säger Leif GW Persson i programmet, och fortsätter:
– Ska du verkligen kunna påstå allt möjligt inom ramen för något slags konstnärligt skapande om levande eller döda personer? Jag är så gammaldags att jag tycker faktiskt inte det.
GW Persson utesluter inte förtal
Leif GW Persson tror att filmregissören Mikael Marcimain riskerar påföljder för sin nya film.
– Om vi ser till det straffrättsliga, finns en betydande risk att den här förklaringen som regissören framför inte kommer att hålla. Och då löper man ansenliga risker. Man kommer inte hamna i finkan för tid och evighet, men...
Kan det vara förtal av avliden? frågar programledaren i ”Veckans brott”. Professorn svarar:
– Ja, det utesluter jag inte.
Mårten Palme har ännu inte sett filmen, men är beredd att vidta rättsliga åtgärder.
– Om han pekas ut är det bara att polisanmäla filmen, det är brottsligt att förtala någon på det sättet.