Tv-tablån svämmar över av matlagningsprogram.
Men det matiga utbudet är homogent. Det tycker Mats-Eric Nilsson, författare bakom boken ”Den hemlige kocken” och chefredaktör för matmagasinet Hunger.
– I värsta fall leder det till en sorts apati, att man blir trött på mat för att man bombarderas med det så mycket. Man kan tappa självförtroendet när man ser alla fantastiska kockar på tv, säger han.
”Det är trist”
Mat-tv är ofta insvept i ett stort mys, konstaterar Mats-Eric Nilsson.
Glada kockar berättar om smarriga recept för någon programledare i någon morgonsoffa och rör samtidigt i en gryta.
– Det finns tv-kockar som har många egna idéer och känner till mycket om råvaror, men ofta trycks de in i exakt samma format i alla fall. Det är trist, säger Nilsson.
”Ska vara hyggligt”
Krögaren Leif Mannerström är en av tre domare i matlagningsprogrammet ”Sveriges mästerkock” på TV4. I går var det final, men det smids redan planer på nästa säsong.
Han håller inte med om att utbudet av matlagningsprogram skulle vara för glatt eller övermysigt.
– Det vill jag inte påstå. Jag tycker inte om program där man gapar och skriker. Något sådant vill jag inte medverka i. Man kan vara kritiskt, men det ska vara hyggligt, säger han.
– Jag upplevde pennalism och djävulstyg när jag var grabb. Har blivit kallad för både det ena och det andra. Jag vill inte skrika åt någon att fara åt helvete, som Gordon Ramsey.
”Dyker upp plagiat”
Men mängden matlagningsprogram innebär inte kvalitet, tycker Leif Mannerström.
– Det dyker upp det ena plagiatet på ”Sveriges mästerkock” efter det andra. Där skulle man absolut kunna tänka sig att hitta på nya idéer. Det finns program som jag tycker aldrig borde ha gjorts, men vilka det är vill jag inte gå in på, säger han.
Och kanske att tv-utbudet riskerar att skrämma snarare än entusiasmera tittarna, tror Leif Mannerström.
– När det är sport på tv i stort sett hela tiden så tröttnar merparten av svenska folket på sport. Det gäller matlagning också, säger han.