Victor Leksell blev stora vinnaren på årets P3 Guldgala. Foto: TT

Leksell dubbel vinnare på årets P3 Guld

Uppdaterad
Publicerad

Efter en coronasäkrad variant 2021 och fjolårets helt inställda gala var musikfesten P3 Guld på fredagskvällen tillbaka i Partille arena utanför Göteborg. Galans stora vinnare blev Victor Leksell, som prisades för ”Din låt” som han spelat in tillsammans med Einár.

De båda och artistkollegorna spelade in låten drygt ett år innan Einár sköts ihjäl i oktober 2021. ”Din låt” släpptes dock först i somras och blev snabbt en av de mest spelade låtarna.

Nu har den utsetts till ”Årets låt” vid P3 Guld-galan.

– Det är med vemod man står här i dag, utan ”Nisse”, vila i frid kompis, säger Victor Leksell i sitt tacktal.

Robyn ikonprisad

Galan rivstartade med ett liveframträdande av Zara Larsson, följt av årets första pris Framtidens artist, som gick till Gerd (Elin Lundgren). Lite senare vann Hooja priset som Årets artist/grupp.

Hooja och kompisen DJ Mårdhund fick förra året ett stort genombrott med sin skogsdisco, i sina karakteristiska skotermasker och texterna om livet i den norrbottniska glesbygden.

– Det är svårt, vi satt hela dagen och sade att det är inget som kommer ske här. Så vi har inte förberett något, sade duon i sitt tacktal.

Det nyinstiftade priset P3 Ikon, som ska ges till artister med ”ikonisk status” och som inspirerat dagens artister, gick till Robyn.

– Tack, vilken ära att få ett så fint pris! Jag har ju hållit på i typ trettio år, och därför känns det här kanske rimligt, säger Robyn, i en förinspelad tackfilm.

Miriam Bryant vann Årets album för ”PS jag hatar dig”.

Nya priser

Sedan bland annat hiphop/r'n'b-kategorin tagits bort är antalet kategorier nu nere på fem. Samtidigt har P3 dock utökat antalet nominerade till åtta per pris, från tidigare fem.

Flera hiphop-akter fanns bland de nominerade, exempelvis Cleo, Yung Lean och Jireel. Men den här gången blev Victor Leksell – som vann två av priserna (årets låt och årets pop) även vid galan 2021.

Flest nomineringar, tre stycken, hade Tove Lo som dock blev utan pris.

Pristagarna vid P3 Guld 2023

Framtidens artist: Gerd

Årets artist/grupp: Hooja

Årets låt: Victor Leksell & Einár – ”Din låt”

Årets album: Miriam Bryant – ”Ps jag hatar dig”

Guldmicken: Victor Leksell

P3 Ikon: Robyn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.