Lena Endre Foto: Maja Suslin/TT

Lena Endre: Han är en stark konstnärlig ledare

Uppdaterad
Publicerad

19 tjänster försvinner från Dramaten.

”Vi är ledsna för våra kamrater som måste sluta”, säger skådespelaren Lena Endre – och stöttar teaterns konstnärlige ledare Eirik Stubø.

Sparpaketet efter teaterns miljonförluster det senaste året resulterar i uppsägningar.

19 personer måste lämna verksamheten. Det stod klart efter att förhandlingarna mellan Dramatens styrelse och Teaterförbundet avslutats.

Dramaten-krisen

– Facket och ledningen har löst det här på ett väldigt bra sätt. Det var ett mycket större antal som kunde ha behövt gå. Men vi är ändå ledsna för våra kamrater som behöver sluta, säger Lena Endre, anställd som skådespelare vid Dramatens fasta ensemble.

”En ständigt sjunkande budget”

Av de tjänster som försvinner tillhör inga ensemblen. Sex tjänster sägs upp och tretton försvinner genom pensionsavgångar och tillfälliga kontrakt, som inte ersätts eller förnyas. Enligt teaterns vd och konstnärlige ledare Eirik Stubø rör det sig om scenograf, producenter, administratörer och tjänster som rör scenteknik.

– Det är ju så där. En ständigt sjunkande budget som urholkats i många år. Det vi får från staten täcker i princip våra löner, och vi har inga stora löner precis, sedan måste vi spela in resten för att ha råd att göra teater, säger Lena Endre.

Stöttar Stubø

Under 2016 lämnade sex chefer Dramaten. Källor som Kulturnyheterna har pratat med vittnar om ett utbrett missnöje mot Eirik Stubø som vd och konstnärlig ledare. Den psykosociala arbetsmiljön är dålig, larmar de. Dessutom anklagas teaterchefen för att ha dålig hand med institutionens ekonomi.

Det är en bild som Lena Endre inte känner igen.

– Han är väldigt bra. Verkligen. Det verkar ha fungerat väldigt bra med styrelsen och vi har länge efterlyst att vi ska ha Bergmanfestivalen igen och kunna erbjuda fina gästspel, som vi gjorde nu sist, och kunna ta del av den internationella scenen, säger hon.

– Men jag tror att eftersom att förhandlingarna har pågått så länge har alla varit lite oroliga. Det blir alltid oroligt på en arbetsplats när det är på det sättet.

Du är nöjd med Eirik Stubø som vd och konstnärlig ledare?

– Ja verkligen. Det är en stark konstnärlig ledare som vi är i stort behov av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramaten-krisen

Mer i ämnet