Hård intern kritik mot Dramaten-chefen

Uppdaterad
Publicerad

19 tjänster försvinner efter Dramatens miljonunderskott. Samtidigt har sex chefer lämnat teatern under det gångna året: Nu vittnar flera ur personalen om utbrett missnöje mot chefen Eirik Stubøs ledarskap.

Torsdagens besked om att 19 tjänster försvinner från Dramaten efter förra årets ekonomiska underskott kommer i en turbulent tid för teatern.

Under det gångna året har ytterligare sex personer i ledande positioner – personalchef, scenchef, ensemblechef, vice vd, en personalhandläggare och en företagssköterska – lämnat verksamheten. Nu vittnar flera ur personalen om ett starkt missnöje mot teaterchefen Eirik Stubø.

Dramaten-krisen

Larmar om oro och utbrändhet

– Många är sjukskrivna och anställda flyr på grund av utbrändhet, säger en av de anställda som Kulturnyheterna har pratat med.

Bilden bekräftas av ett drygt tiotal anställda med vitt skilda funktioner på Dramaten.

– Stubø förstår inte hur personalen mår, säger en annan.

Dessutom har sjukskrivningarna i verksamheten ökat med två procentenheter, från 2.25 procent till 4,3 procent – mellan 2015 och 2016.

Enligt ledningen står en person för en stor del av den ökningen, men Eirik Stubø menar att oron kring det pågående sparpaketet kan ligga bakom siffrorna.

– Det kan säkert vara så, att en del av den stress och oro som fyller vår organisation slår ut på det sättet. Jag utesluter inte det, säger han till Kulturnyheterna.

”Genomgår en smärtsam tid”

Hur kommer det sig att så många personer lämnar Dramaten under så kort tid?

– När du gör ett förändringsarbete medför det stress och oro i en organisation, jag kan inte utesluta att en eller två slutar på grund av det. Vi genomgår en smärtsam tid när en ändringsovan institution ska göra så pass stora ändringar under så kort tid.

Är det inte uppseendeväckande?

– Nej, jag upplever inte det.

Upplever du att du har personalens förtroende som teaterchef?

– Det beror väl på vem du frågar? Jag tror jag har ganska stort förtroende av väldigt många. Men det är inte möjligt att vara omtyckt av alla som teaterchef.

Facket bekräftar

Att det finns ett starkt missnöje mot Stubø inom organisationen bekräftas av facket.

– Det finns en stor oro på arbetsplatsen och den visar ju sig på det här sättet, säger Madelene Wagemyr, förhandlare på Teaterförbundet.

– Vi har absolut hört de här tongångarna från våra medlemmar.

Men Eirik Stubø vidhåller att missnöjet beror på omorganiseringen.

– Jag är inte förvånad att folk ser mig som impopulär. Jag står i spetsen för ett förändringsarbete som är impopulärt och smärtsamt för många, samtidigt som många ser att det är nödvändigt och att alternativet till det vi gör är mycket värre, säger han.

Har du tips om situationen på Dramaten eller på andra kulturinstitutioner – hör av dig till jakob.runevad.kjellmer@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramaten-krisen

Mer i ämnet