Foto: TT

Fotografen Lennart Nilsson död

Uppdaterad
Publicerad

Den världsberömde fotografen Lennart Nilsson har avlidit, uppger familjen för TT. Hans ”Ett barn blir till” är en av tidernas mest kända fotoböcker. Lennart Nilsson blev 94 år gammal.

– Det var väldigt odramatiskt, han somnade in i morse, säger Anne Fjellström som är dotter till Nilssons fru, till TT.

– Vi minns honom som den oerhört kärleksfulla familjemedlemmen som han var, den respekt han visade oss alla och den glädje han gav till så många. Sen är vi naturligtvis väldigt stolta över det fantastiska livsverk han har lämnat efter sig.

Fick sitt genombrott i tidningen Life

Lennart Nilsson blev mest känd för sina bilder av fostrets olika utvecklingsstadier i boken ”Ett barn blir till”. Där gick Lennart Nilsson in med världens då minsta kamera och fotograferade allt ända från att spermien släpps in av ägget, till att barnet är färdigutvecklat och skall födas.

– Det var hans stora bedrift, att han lyckades sälja in en bok om hur ett barn blir till i det pryda Amerika, till Life. Det var ett genombrott för den vetenskapliga rationella förståelsen för saker och ting, säger Martin Ingvar, professor vid Karolinska Institutet till SVT Nyheter.

Miljontals blivande föräldrar har sett hans bilder på fostrets utveckling som den amerikanska tidskriften LIFE publicerade 1965. Det blev Lennart Nilssons internationella genombrott och han minns omständigheterna runt fostret på bilden på framsidan av LIFE. Det var nämligen ett embryo från ett utomkvedshavandeskap

Tank med saltlösning

Lennart Nilsson hade en tank med koksaltlösning stående på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Den var förberedd med belysning, och kamerorna stod uppställd runt omkring. I den kunde de nyligen uttagna fostren fotograferas medan de ännu levde. Huvuddelen av hans bilder är tagna utanför kvinnans livmoder.

Lennart Nilsson har sedan dess överraskat världen med sitt medicinska fotografi.

Hans ikoniska bilder har också skickats ut i rymden, med Voyager 1 och 2, för att visa hur en människa blir till.

Lennart Nilsson blev 94 år gammal.

Se Lennart Nilssons världsberömda serie Livets mirakel i Öppet arkiv

Det här var Lennart Nilsson

Visa

Namn: Lars Olof Lennart Nilsson

Född: 1922 i Strängnäs

Yrkesbana: Började frilansa för svensk veckopress och tidningar som Se och Bild på 1940-talet. Började intressera sig för närbildsfotografering under 1950-talet vilket bland annat resulterade i böckerna ”Liv i hav” och ”Myror”. Hans kanske mest kända bok ”Ett barn blir till” kom 1965 och i den blev han den förste att fotografera ett levande foster inuti livmodern. Boken har utkommit i ett tjugotal länder.

Många av Lennart Nilssons reportage har publicerats i den amerikanska tidskriften Life. Han har även gjort flera uppmärksammade tv-program och en rad filmer för National Geographic.

Var 1980 den förste någonsin att tilldelas Hasselbladspriset. Övriga utmärkelser i urval: Ingenjörsvetenskapsakademiens stora guldmedalj, två amerikanska Emmys (för ”Sagan om livet” och ”Livets mirakel”).

Nilsson var även medicine hedersdoktor vid Karolinska Institutet i Stockholm, filosofie hedersdoktor vid Technische Universität Braunschweig i Tysklandsamt vid Linköpings universitet.

Fakta: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lennart Nilsson död

Mer i ämnet