Barnmorskan Kyllike Christensson hyllar Lennart Nilsson och hans betydelse: ”Bilderna har gett blivande föräldrar en möjlighet att förbereda sig för föräldraskapet” Foto: Privat/TT

Barnmorskan: ”Lennart Nilsson har betytt oerhört mycket för blivande föräldrar”

Uppdaterad
Publicerad

Lennart Nilsson och hans bilder har betytt oerhört mycket både för barnmorskor och blivande föräldrar. Det säger Kyllike Christensson, barnmorska och professor vid Karolinska institutet, KI.

Fotografen Lennart Nilsson har avlidit, 94 år gammal. Han blev världsberömd för sina bilder på foster i olika stadier och boken ”Ett barn blir till” som kom år 1965 är en av världens mest kända fotoböcker.

– Boken har haft en oerhört stor betydelse. Den har underlättat för oss barnmorskor när manpratar om det kommande barnet med föräldrar, säger Kyllike Christensson. Hon är barnmorska och professor i reproduktiv hälsa på Karolinska Institutet.

– När man träffar blivande föräldrar så kan man relatera till motsvarande bilder. Från det att man ser hur ryggraden bildats till det att man plötsligt kan se att det är fingrar och tår.

Paret kan tillsammans se bebisen i magen

Vad har Lennart Nilssons bilder betytt för blivande föräldrar?

– Otroligt mycket. Just för att båda föräldrarna kan följa sitt barns utveckling i bild. En blivande mamma känner ju sitt barn röra sig i magen. Men bilderna gör mycket för paret och att både de blivande föräldrarna kan möta föräldraskapet på ett helt annat sätt tillsammans och hur de tillsammans kan identifiera bebisen i magen.

Förbereder föräldraskap

Dessutom menar hon att Lennart Nilssons bilder gör det lättare för barnmorskor att förbereda blivande föräldrar på föräldraskapet.

– Att vara barnmorska är ju inte bara att kontrollera graviditeten utan även den samhälleliga biten att förbereda föräldrar för föräldraskapet. Kan man då relatera till bilder så förenklar det väldigt mycket.

Även viktigt för

Även för forskare och i barnmorskeutbildningen har bilderna varit viktiga, menar Kyllike Christensson, som under många års tid har undervisat blivande barnmorskor.

”Lennart Nilsson Award” är en av världens främsta utmärkelser inom vetenskaplig fotografi som delas ut årligen på Karolinska Institutet.

– Lennart brukar vara med och dela ut priset tillsammans med KI:s rektor.

Hur länge tror du hans bilder kommer hänga med och vara aktuella?

– Jag kan inte se något slut. För det här att vänta barn är ju unikt för varje par.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lennart Nilsson död

Mer i ämnet