John Lennons låt ”Give peace a chance” kom ut 1969. Foto: AP

Lennon-låt spelades till stöd för Ukraina – så här lät det

Uppdaterad
Publicerad

Idag klockan kvart i nio spelade 150 radiokanaler i Europa John Lennons låt Give peace a chance, i solidaritet med Ukraina.

Låten spelades klockan 8.45 svensk tid, i fler än 25 länder – däribland Ukraina.

Både public service-kanaler och kommersiella radiokanaler anslöt sig till manifestationen.

– Den här starka uppmaningen till fred genom en ikonisk låt kommer att ljuda för miljoner lyssnare, sa  Europeiska radio- och tv-unionen, EBU:s chef Noel Curran tidigare i morse.

Det var den tyska radiokanalen RBB som kläckte idén.

Spelades i flera svenska kanaler

Under torsdagskvällen gav Sveriges Radio beskedet att det är upp till de redaktionella cheferna inom P4 att spela låten om man vill det, men att ”Sveriges Radios uppdrag är att rapportera och bevaka och inte delta i en manifestation”. Enligt TT, som skickat ut en förfrågan till samtliga 26 P4-kanaler, svarade tre av dem att de skulle spela låten.

De tre P4-kanalerna betonade att de inte skulle blanda in varken politik eller nyheter när låten spelades.

– Musiken är en viktig del av P4:s utbud. Vi tycker att det känns bra att bjuda vår publik på en låt med aktuellt budskap, men vi kommer bara säga att låten just nu spelas på många radiokanaler runt om i Europa, men inget mer än det, förklarade Karin Ivarsson, tillförordnad kanalchef för P4 Göteborg.

Även flera kommersiella radiokanaler i Sverige anslöt sig till manifestationen, däribland Mix Megapol, NRJ, Rockklassiker, Vinyl FM, Svensk Pop och Radio Disney.

Låten ”Give peace a chance” släpptes 1969.

I klippet kan du höra hur det lät i några radio-kanaler på fredagsmorgonen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.