Leonardo DiCaprio: ”Gatsby har djup”

Uppdaterad
Publicerad

”Den store Gatsby” är mer än en explosion i 20-talslyx – det är en ständigt aktuell skildring av samhället. Det säger Leonardo DiCaprio och de andra stjärnorna bakom nya filmatiseringen.

I regissören Baz Luhrmanns filmatisering av F Scott Fitzgeralds romanklassiker ”Den store Gatsby” är det Leonardo DiCaprio som spelar huvudrollen. Rollen som den mystiske mångmiljonären Jay Gatsby var en utmaning, säger den 38-årige Hollywoodstjärnan:

– Det finns så mycket djup i honom. Man måste analysera allt han säger, nästan som en detektiv. Det finns så mycket symbolik, så mycket existentialism i varje ord och handling, säger han när SVT träffar honom på filmfestivalen i Cannes.

Filmfestivalen i Cannes 2019

”Gatsby förändras med tiden”

Leonardo DiCaprio har efter ”Romeo & Julia” och ”Revolutionary Road” viss vana vid att kliva in i älskade litterära verk. Jay Gatsby, menar han, är en romanfigur som åldrats väl:

– Han är en av de figurer i den amerikanska litteraturhistorien som förändras med tiden, i takt med att man blir äldre och mognare. Det gjorde han för mig, säger DiCaprio.

”Det var drömjobbet”

Boken ”Den store Gatsby” från 1925 anses vara F Scott Fitzgeralds mästerverk. Den handlar om en grupp människor i ett överklassområde på östkusten i USA, och tecknar en bild av det dekadenta 20-talet i USA.

– Det var drömjobbet. Jag gjorde två provfilmningar, och var tvungen att vänta i tre veckor för att få veta om jag skulle få rollen. Jag kunde inte tro mina öron när jag fick den, säger Carey Mulligan, som spelar Daisy.

Romanen ständigt aktuell

En annan av filmens stjärnor är Joel Edgerton, som spelar rollen som Tom. Han menar att F Scott Fitzgeralds roman är minst lika aktuell idag som när den gavs ut.

– Boken säger så mycket om samhället, nu precis som för 90 år sedan. Den säger mycket om hur pengar infiltrerar varje liten del av samhället. Var du står på samhällsstegen, vem du får gifta dig med, var du är inbjuden och var du inte är inbjuden, säger han.

Reporter i inslaget: Anna Olsdotter Arnmar

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2019

Mer i ämnet