Antonio Banderas vann Bästa manliga skådespelare under filmfestivalen i Cannes. Foto: TT

Antonio Banderas: “Inget jag har gjort förut har varit mer energifyllt”

Uppdaterad
Publicerad

Bästa manliga skådespelare under prisceremonin i Cannes under lördagskvällen blev Antonio Banderas för sin insats i Pedro Almodóvars Pain and glory. – Det här är inte Zorro, det är inte Desperado, det finns inte något som jag har gjort förut som har varit mer energifyllt, berättar skådespelaren Antonio Banderas för Kulturnyheterna. 

Antonio Banderas och Pedro Almodóvar har varit nära vänner och samarbetspartners under fyra decennier. I filmen Pain and glory spelar Banderas huvudrollen som filmregissören Salvador Mallo, Almodóvars alterego. En roll som krävde väldigt speciell skådespelarinsats av Banderas. 

– Döda Banderas och försöka att göra det från ett helt nytt perspektiv, berättade Antonio Banderas för Kulturnyheterna tidigare under festivalen. 

Personlig berättelse

Salvador Mallo plågas av både fysiska och psykiska smärtor och funderar på att lägga sin karriär på hyllan. Han befinner sig i en existentiell kris och blickar tillbaka på sin barndom, och speciellt sin mamma, men också på förlorad kärlek.  

En personlig berättelse som var en stor prövning för Antonio Banderas att gestalta.   

– Två saker var nödvändiga i arbetet. En av sakerna var att öppna ögonen och öronen och lyssna. Och då menar jag verkligen lyssna på vad Pedro Almodóvar har att säga, speciellt i det här fallet då karaktären är hans alterego. Det andra är du måste komma till inspelningen helt ren, inga trix eller verktyg som du brukar använda som skådespelare för att känna dig trygg och bekväm framför kameran, säger Banderas och tillägger att Pedro Almodóvar vill att man kommer som “ny” till inspelningen: 

-Det är komplicerat för att du känner dig naken. Det är ganska smärtsamt att vara på en plats där du aldrig har varit och leta efter ett nytt jag. Det var svårt men samtidigt väldigt befriande.

Antonio Banderas som Salvador Mallo i Pain and glory. Foto: Pressmaterial

”Du måste ha levt det”

Antonio Banderas debuterade i Pedro Almodóvars film Passionens labyrint 1982 och sedan dess har de samarbetat flitigt. Åtta filmer har det blivit hittills.  

Ni har jobbat ihop tidigare. Var det annorlunda nu? 

– Ja för att den här filmen är fylld med referenser inte bara till honom utan människor som vi har haft mycket att göra med genom åren i våra karriärer. Skådespelare. Familjemedlemmar. Jag kände hans mamma väldigt väl. Det var väldigt annorlunda. Det fanns inget sätt att komma dit genom skådespeleri, du måste ha levt det.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.