Anna Serner. Foto: TT

Svenska filminstitutet vill stötta kvinnliga manusförfattare

Uppdaterad
Publicerad

Under filmfestivalen i Cannes presenterar Svenska filminstitutet ett nytt initiativ för att främja kvinnliga manusförfattare. Målet med initiativet är att öka antalet storfilmer skrivna av kvinnor.
– Det är tydligt att vi saknar kvinnliga röster och vi det måste vi förändra, säger Anna Serner, vd för SFI.

Av åtta svenska filmer med stor budget 2018 var det endast en film som hade en kvinnlig manusförfattare. Det nya initiativet som lanseras av SFI vill se fler svenska storfilmer skrivna av kvinnor.

Initiativet riktar sig mot svenska kvinnliga manusförfattare och kommer att pågå under 18 månader. SFI kommer att finansiera de utvalda manusförfattarnas researcharbete och idéarbete för de potentiella filmerna. Initiativet innefattar dessutom ett specialutformat program som bland annat fokuserar på nätverkande.

– Vi hoppas på att nå en högre kvalité och att kunna visa fler perspektiv, säger Anna Serner på presskonferensen i Cannes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes

Mer i ämnet