Liam Neeson förnekar anklagelserna om rasism som kommit efter att intervjun publicerats. Foto: Evan Agostini/TT

Liam Neeson kritiserad för uttalande om hämndaktion

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Liam Neeson har i en ny intervju berättat om hur han för ett antal år sedan i hämndlystnad gick omkring på gatorna med en batong, på jakt efter en svart person att döda. Anledningen var att en närstående nyligen hade blivit våldtagen av en svart person.
– Det är förfärligt. Men när jag så småningom tänkte ”Vad i helvete gör du?” så lärde jag mig en läxa av det här, säger han.

För några veckor sedan intervjuades Liam Neeson av den brittiska tidningen The Independent för att prata om sin nya film Cold pursuit som handlar om en pappa som söker hämnd efter att hans son mördats av ett gäng.

Under intervjun valde Neeson att bli mer personlig och återgav en händelse ur sitt eget liv som format hans syn på hämnd och våld.

Nära vän våldtogs

För ett antal år sedan berättade en kvinna som stod nära Neeson att hon just blivit våldtagen. Enligt Neeson hade hon hanterat situationen på ett extraordinärt sätt. Men att hans direkta reaktion var att fråga om hon kände förövaren, vilket hon inte gjorde.

Därefter frågade han om förövarens hudfärg, varpå hon svarade att personen var svart.

– Jag gick omkring på gatorna med en batong och hoppades att någon skulle närma sig – jag skäms över att säga det – och detta gjorde jag i kanske en vecka. Jag hoppades att någon ”svart jävel” (enligt Independent-artikeln gjorde Neeson citattecken i luften) skulle komma ut från en pub och börja bråka med mig över något, du vet. Så att jag skulle kunna döda honom, sa Neeson.

Förstår att det var fel

– Det var hemskt, hemskt att jag gjorde detta när jag tänker tillbaka på det. Och jag har aldrig erkänt det och nu säger jag det till en journalist. Gud förbjude. Det är förfärligt. Men när jag så småningom tänkte ”Vad i helvete gör du?” så lärde jag mig en läxa av det här, sa Neeson.

Neeson menade att han vuxit upp under konflikten i Nordirland, vilket gett honom förståelse för människors behov av hämnd.

– Men det leder bara till mer hämnd och mer dödande, och Nordirland är bevis på det. Allt våld i världen är bevis på det. Men det grundläggande behovet, det förstår jag.

Kritiserar Neeson

Kritiken mot Neesons uttalanden har inte låtit vänta på sig, inte minst på sociala medier, skriver The Independent som bland annat citerat en twitteranvändare:

”Att Liam Neeson var så redo att ta vilken svart människas liv som helst, på grund av vad en person påståtts gjort, visar bara hur meningslösa och oviktiga svarta liv är för vissa.”

Även amerikanska skådespelaren Terry Crews och filmproducenten Tariq Nasheed har kritiserat Neeson.

Förnekar rasistanklagelserna

I en intervju i programmet Good morning America har Liam Neeson förnekat rasistanklagelserna, skriver USA Today.

– Jag är ingen rasist. Det här är nästan 40 år sedan, sa Neeson och berättade att han sökte hjälp av en präst, två vänner och gick på power walks för att reda ut sina mörka känslor.

Neeson sa även att han skulle ha haft samma reaktion om våldtäktsmannen hade varit vit.

Premiär ställdes in

Under tisdagen skulle Liam Neesons nya film Cold Pursuit premiärvisats i New York. Men filmbolaget ställde in evenemanget med anledning av den kritik som riktas mot skådespelaren, skriver Variety.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer