Ligg med mig

Uppdaterad
Publicerad

Träffsäker norsk dramakomedi om att vara uttråkad tonåring i en liten håla där inget händer, utom möjligen lite öldrickande i busskuren eller på ungdomshuset.

Skoddeheimen må vara naturskönt men så trist att alla ungdomar ger vägskylten fingret varje gång de passerar den. Vi möter femtonåriga Alma som är sexuellt nyvaken och famlande försöker få ordning på alla känslor. Men eftersom inget händer med populäre Artur, det främsta föremålet för hennes intresse, så ägnar hon sig åt självtillfredsställelse, dagdrömmar och ringer en dyr telefonsexlinje, allt till sin mammas förtret.

Men efter en incident med Artur på en fest tror alla på hans version av historien och Alma blir utstött av alla hon känner, en paria både i och utanför skolan, och nu är frågan hur hon ska vända tillvaron igen.

En skandinavisk film som tar ungdomar på allvar föranleder förstås direkt jämförelser med Lukas Moodyssons ”Fucking Åmål” men även om de har en kärna gemensamt så berättas den här filmen med en lättare hand.

Manuset har inte direkt någon komplex story i slutändan (och filmen är också bara en timme och tio minuter lång) men den har en mycket skön ton med en slags lågmäld humor som funkar riktigt bra. Det är också riktigt roligt att se att en tjej för en gångs skull får vara hormonstinn tonåring med sexdrift på högvarv i filmsammanhang.

De unga skådespelarna är utmärkta och allt sammantaget är det en mycket lovande debut av Jannicke Systad Jacobsen som definitivt är ett namn att hålla ögonen på i framtiden.

Fakta

Betyg: 4 av 5

Originaltitel: For meg på, for faen

Regi: Jannicke Systad Jacobsen

I rollerna: Helene Bergsholm, Matias Myren, Malin Bjørhovde, Beate Støfring, Henriette Steenstrup

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.