Fjodor Dostojevskij, Hjalmar Söderberg och Karin Boye. Foto: TT

Fira dagbokens dag med tre klassiska dagboksromaner

Uppdaterad
Publicerad

Den 12 maj är dagbokens dag, en dag som är instiftad av Folklivsarkivet vid Lunds universitet. Kulturnyheterna firar dagen med att tipsa om tre klassiska dagboksromaner.

Kallocain av Karin Boye

Kemisten Leo Kall lever i ett dystopiskt samhälle som präglas av övervakning och propaganda. Med sitt sanningsserum Kallocain förser han Världsstaten med ett medel för total kontroll, men plågas av en inre kamp kring vad som är rätt och fel. Kallocain är Karin Boyes sista roman och hennes mest kända. Boken tar upp liknande ämnen som George Orwells klassiker 1984, men Kallocain gavs ut redan nio år tidigare.

En underjordisk dagbok av Fjodor Dostojevskij

”Jag är en sjuk människa… arg och elak. En motbjudande människa”. Så börjar berättelsen om den samtidshatande dagboksskrivaren i En underjordisk dagbok, eller Anteckningar från ett källarhål, som den hette när den gavs ut första gången på svenska 1948. En orgie i vrede och självömkan när en bitter före detta tjänsteman isolerar sig i källaren och sätter sitt samhällsförakt på pränt.

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Den ensamma läkaren Tyko Gabriel Glas är deprimerad och längtar efter att utföra en stor handling. Denna stora handling blir ett mord. Hjalmar Söderbergs klassiker innehåller ett av den svenska litteraturhistoriens kanske mest kända citat. Den 11 juli skriver Doktor Glas: ” Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill inviga människorna någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.