Från Vallentuna till Dortmund har konst skrubbats, målats och sopats bort.

Konsten som städades bort

Uppdaterad
Publicerad

Lokalvårdarna i Londons tunnelbana klottersanerade ett Banksyverk av misstag. Kulturnyheterna listar fler konstverk som nitiskt skrubbats, målats och sopats bort i all välmening.

I Ruben Östlunds Guldpalmsvinnande film The square dammsuger en lokalvårdare på ett museum för samtidskonst upp några gråa högar – som är konst. Men det är inte bara i fiktionen konsten misstas för skräp. Kulturnyheterna listar.

1. På Rosendals skola i Vallentuna lät skolan eleverna måla över en väggmålning av Peter Tillberg i april 2020. Motiveringen var att eleverna ”ville ha det ljusare”. Skolan kände inte till konstnären bakom målningen.

Peter Tillbergs väggmålning målades över av elever. Foto: privat

2. 2019 fick en sommarjobbande ungdom instruktionen att måla över nytt klotter som dykt upp i Rågsveds centrum i Stockholm. Han misstog då graffitiverket Highway, som täcker en hel fasad, för klotter och började pliktskyldigt måla hela väggen blå.

Highway målades till hälften över av en klottersanerare i tron att målningen var olaglig. Arkivbild. Foto: Pär Fredin/TT

3. Parkförvaltningen i Uppsala såg något skräp flyta runt i Svandammen år 2018. De sopade upp det i land, ovetande om att det var ett flytande ordkonstverk av Clark Lunberry, lustigt nog på temat framträdande/ försvinnande.

Clark Lunberrys ordkonstverk misstogs för skräp Foto: privat

4. I Italienska Museiongalleriet skulle lokalvårdarna städa upp efter en vernissage år 2015. De plockade upp champagneflaskor, konfetti och cigarettfimpar från golvet. Det visade sig vara ett verk som symboliserade landets politikers livsstil på 80-talet.

Verket ”We are going to dance tonight” av Goldschmied & Chiari

5. En nitisk lokalvårdare i tyska Dortmund skrubbade sönder ett konstverk värt sju miljoner kronor på stadens Ostwallmuseum år 2011. Hon fick bort hela patinan som skulle föreställa en regnpöl.

”When it Starts Dripping from the Ceiling” av Martin Kippenberger Foto: Mike Siepmann/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.