I klippet ser du tre simulatorspel som nått en stor publik. Foto: Electronic arts, Microsoft

Experten tipsar om tre populära simulatorspel

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen släpptes spelet Stray där man kontrollerar en herrelös katt som måste ta sig tillbaka till sin familj. Och trots att spelet går under äventyrskategorin finns det många element som påminner om simulatorgenren, det vill säga spel där man simulerar att vara exempelvis en get eller pilot.

Det mest kända är kanske det svenska Goat simulator, där man får känna på hur det är att vara en get. Men simulatorspelen är många, och populära. Vare sig det gäller att sitta på ett långflyg till Thailand eller att mocka i ett stall.

Men vad är det med kategorin som får vardagssysslor som är tråkiga i riktiga livet att bli intressanta i spelform?

– Jag tror att många upplever det som meditativt och avslappnande och så får man snabbare resultat, till exempel om man vattnar en blomma så växer den på fem minuter. Men framförallt tror jag det handlar om att man får göra saker som man kanske inte kan i verkliga livet. Exempelvis köra lastbil eller vara en brödskiva, för de spelen finns, säger spelexperten Elisabeth Bergqvist.

I klippet ovan ser du tre exempel på simulatorspel som nått publik framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.