Trots den stora framgången är spelet inte färdigt. Hör mer om det och om Iron gates framtid i klippet. På bilden: Henrik Törnqvist, medgrundare Iron gate. Foto: Martin Ekelin, Iron gate

Valheim sätter Skövde på kartan som spelstad

Uppdaterad
Publicerad

I februari 2021 gjordes det svenska datorspelet Valheim tillgängligt för första gången och det blev snabbt populärt. Under våren stod det klart att det har det sålts över 10 miljoner gånger. Och bakom framgången står spelstudion Iron gate i Skövde.

Den svenska vikingasuccén Valheim har nått en ny milstolpe – 10 miljoner sålda spel. Bakom titeln står den Skövdebaserade studion Iron gate som innan släppet 2021 var okänd. 

– I början hoppades vi bara på att kunna leva på det och fortsätta utveckla spelet. Men att det skulle bli den hit som det blev var det ingen som kunde räkna med, säger medgrundaren Henrik Törnqvist. 

Iron gate grundades av Richard Svensson och Henrik Törnqvist och när spelet först gavs ut bestod spelstudion av fem medarbetare. Törnqvist beskriver de första veckorna som extremt stressiga men drygt ett år senare jobbar nu tio personer med att utveckla Valheim. 

En uppgift: Överlev 

I Valheim kastas man som viking in en skoningslös värld med en enda uppgift – överlev. Och konceptet blev snabbt en succé. När titeln gjordes tillgänglig i februari 2021 tog det bara en vecka innan en miljon människor köpt spelet. 

Då ökade pressen snabbt. 

– Plötsligt hade vi en miljon människor som hittade fel i spelet, fel som behövde rättas till snabbare än ögat, säger Henrik Törnqvist. 

Nu tycker han att studion har vant sig vid trycket och att spelets ekonomiska framgång säkrar studions framtid. 

– Det har framför allt blivit mer jobb, säger han och fortsätter: 

– Annars är vi samma personer som vi var innan. Den största förändringen är väl kanske att man inte oroar sig för privatekonomin lika mycket.

Skövde – Sveriges spelstad 

Att Iron gate är beläget i Skövde är ingenting som är oplanerat. På stadens högskola studerar drygt 500 personer spelutveckling och i Skövde science park finns en så kallad företagsinkubator som hjälper studenter att utveckla affärsidéer inom ämnet. 

Det var där det började för Valheim-utvecklarna. 

– Det är hela vägen från utbildningen till att starta företaget som vi fått väldigt mycket hjälp här i Skövde. Så vi har staden att tacka, säger Henrik Törnqvist. 

Enligt Kenneth Johansson, som jobbar med affärsutveckling och tillväxt på Skövde science park, är Iron gates framgång ett bevis på att det system man byggt upp kring dataspel fungerar.

 – Det sätter Skövde på kartan som spelstad, säger han.

Men än är spelet inte helt färdigt. Hör mer om det och om Iron gates framtid i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.