Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon möter reporter Ann Victorin Nobelpristagaren Jon Fosse. Han berättar om varför han inte trodde att hans storverk ”Septologin” skulle tas emot väl. Foto: Sven-Åke Visén

Litteraturpristagaren Jon Fosse om sitt stora verk ”Septologin”: ”Trodde den skulle bli illa mottagen”

Uppdaterad
Publicerad

Årets litteraturpristagare Jon Fosses stora romanprojekt ”Septologin” har kallats ett av de viktigaste i den norska samtidslitteraturen. Själv blev han förvånad att de blev så väl mottagna.

På söndag tar författaren Jon Fosse emot årets Nobelpris i litteratur. Inför ceremonin hälsade SVT på honom på Vestlandet i Norge. Bland annat för att prata om hans storverk ”Septologin”.

Romanen består av sju delar, varav ingen innehåller punkter, och handlar om konstnären Asle som kör mellan sitt hus i Bergen och sin gallerist. Ingenting annat händer än det här, men under resans gång minns han fram ett helt liv.

”Septologin” har hyllats på flera håll men Fosse själv trodde den skulle tas emot illa, hör varför han trodde det i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.