SVT Babels Maria Magnusson tipsar om den bästa semesterläsningen. Foto: Terje Bendiksby/TT/SVT

Litteratursommar: Tre böcker att läsa i hängmattan

Uppdaterad
Publicerad

En norsk tegelsten, det sannaste som skrivits om Sverige och en drabbande dansk överlevnadsskildring. Litteraturprogrammet Babels redaktör Maria Magnusson tipsar om tre böcker att läsa i sommar.

Malin Persson Giolito – ”I dina händer”

Boken följer de två vännerna Dogge och Billy och tar sin början när de är 14 år och Billy skjuts till döds i en lekpark. Den kretsar kring gängvåld, klass och ungas sociala utsatthet och läsaren får ta del historien genom olika perspektiv; de båda pojkarnas, den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna och ägaren av livsmedelsbutiken på torget.

– Det är en av de sannaste böckerna som har skrivits om Sverige idag, säger Maria Magnusson.

Thomas Korsgaard – ”Om någon skulle komma förbi”

Debutromanen fick stort genomslag när den släpptes i författarens hemland Danmark 2017. Den handlar om Toe som är tolv år och växer upp på den fattiga, jylländska landsbygden.

– En otroligt drabbande överlevnadsskildring. Det är kargt, kantigt och lite barnsligt men så otroligt ömsint, humoristiskt och fullt av hopp, säger Maria Magnusson.

Boken är den första delen i en trilogi.

Karl-Ove Knausgård – ”Vargarna Från evighetens skog”

I den 777 sidor långa romanen binder Norges främsta författarstjärna samman två berättelser. Den ena inleds 1986, året för Tjernobylkatastrofen, Challengerolyckan, Palmemordet och en norsk regeringskris. Den andra delen utspelar sig 30 år senare i Ryssland när biologen Alevtina åker till Samara tillsammans med sin son för att fira sin fars åttioårsdag.

-  Båda delarna jobbar med död och liv på olika sätt och Karl-Ove Knausgård får oss att förstå att vi kan alla återuppstå. Åtminstone i symbolisk form, säger Maria Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.