Liv Strömquist: ”Vi är hårt kontrollerade bilder av oss själva”

Uppdaterad
Publicerad

Liv Strömquist är tillbaka med serieromanen Inne i spegelsalen, som handlar om skönhet, Instagram och bilder. I en intervju med SVT Babel berättar hon om vår tids besatthet av det vackra.

Med både humor och gravallvar berättar Liv Strömquist om hur synen på skönhet har förändrats, från systrarna Lea och Rakel i Gamla testamentet, till Kim Kardashian och dagens influencers.

En central gestalt i Inne i spegelsalen är den österrikiska kejsarinnan Sissi, som levde under 1800-talet och som ansågs vara en riktig skönhet. Hon ägnade nästan hela sitt liv åt olika dieter och träning, för att upprätthålla bilden av sig själv som vacker och smal.

Scrolla på sociala medier

På den tiden tyckte man att hennes livsstil var excentrisk, men i dag finns det många likheter med våra skönhetsideal. Många av oss tränar på gym, tänker på vad vi äter och på hur vi ser ut

– På ett sätt var hon faktiskt väldigt lik oss, hur vi är nu, säger Liv Strömquist i intervjun med SVT Babel.

Liv Strömquist berättar att hon fick idén till serieromanen under en period när hon spenderade mycket tid på sociala medier. Då blev hon medveten om hur stor del av livet som vi ägnar åt att titta på andras bilder. Och vi, i vår tur, delar bilder av oss själva, som andra kan titta på.

Liv Strömquist påpekar att det med hjälp av en våra mobilkameror är enklare än någonsin att fotografera sig själv och sitt liv. I mobiltelefonerna kan vi också redigera och retuschera bilderna, och skapa perfekta versioner av oss själva.

Besatt av skönhet

Den tekniska utvecklingen har förändrat våra sociala relationer på ett sätt som inte går att överblicka ännu, menar serieskaparen.

– För bara 15 år sedan hade man en kamera som man tog bilder med och sedan framkallade man fotografierna och klistrade in alla i ett album – oavsett om man blundade eller hade röda ögon på bilderna, säger Liv Strömquist.

Vår tids besatthet av skönhet gör att vi hela tiden är medvetna om vårt utseende – och därmed också påverkade av vår egen, granskande blick på oss själva. Det är först när vi glömmer vårt utseende och i stället blir uppslukade av någonting annat, som skönheten på riktigt kan lysa igenom.

– Folk blir vackra när de inte tänker på sitt utseende, när de glömmer bort sig själva, säger Liv Strömquist.

Se hela intervjun i Babel här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.