De vill skapa magiska möten på litteraturfestival

Uppdaterad
Publicerad

Nu invaderas Moderna museet i Stockholm av världskända författare. På lördag startar en litteraturfestival som vill skapa oväntade samtal.

Livescenen för litteratur växer, och intresset hos läsarna verkar vara rekordstort. Sveriges nyaste litteraturfestival, Stockholm Literature, lockar en rad stora författarnamn från världens alla hörn.

– Vi vill ha en annan form av samtal och hoppas att det kan uppstå möten här och nu. Och de här mötena eller klicken kan man inte regissera. Antingen finns det eller inte, säger festivalarrangören Margareta Peterson.

Modernas litteraturfestival

”Finns ett släktskap”

En av helgens programpunkter är ett möte mellan den norska författaren Merethe Lindström och den svenska konstnären Karin Mamma andersson. Margareta Peterson förklarar varför man har parat ihop just dem:

– Bägge två jobbar med sina visuella rum på olika sätt – en som författare och en som bildkonstnär. Men det finns ett släktskap. Jag ser det i alla fall. Och jag hoppas att andra kan komma att se det.

Litteratur på en ö

Förebilden är den årliga litteraturfestivalen på konstmuseet Louisiana i Danmark. Stockholm Literature backas upp av tunga institutioner, men festivalens hjärta är två personer med varsin laptop.

– Att vi valde Moderna museet är kopplat till att det finns en tradition på den här platsen som ett centrum för allt möjligt kulturliv i Stockholm. Det här är en märklig ö mitt inne i stan, som ett eget universum. När man gör festival i en storstad, kan det nästan inte bli bättre än att man gör det på en ö, säger arrangören Stefan Ingvarsson.

Ett ömsesidigt behov?

Livescenen för litteratur växer på alla bredder just nu, och evenemangen tycks öka. När micken pluggats in på Rönnells antikvariat i Stockholm är det oftast fullsatt, och ibland mer än så.

– Häromveckan när Bodil Malmsten skulle göra en föreställning om Thomas Bernhard, hade vi en 150 meter lång kö här utanför. Då blev vi lite chockade. Det var mer än vi väntat oss, berättar Pekka Särkiniemi som är evenemangsansvarig på antikvariatet.

Vad beror det här intresset på, tror ni?

– Jag tror att det finns ett stort behov för författarna att möta publiken, och för läsarna att träffa författarna. Och att göra det i en slags koncentrerad miljö. Det är inte bara experter som kommer, utan det kan vara en ingång till litteraturen, säger Pekka Särkiniemi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Modernas litteraturfestival

Mer i ämnet