Ljudmila Ulitskaja: ”I Ryssland lever man alltid farligt”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands största författare och ständigt Nobelpristippade Ljudmila Ulitskaja, lever sedan ett år tillbaka i exil i Berlin. I SVT:s Babel möter vi författaren som tror på exilens kraft. 

- Hårda levnadsvillkor har aldrig inverkat på litteraturen. Tvärtom ger svåra erfarenheter författarna något att skriva om, säger hon.

Ljudmila Ulitskaja, hyllad och prisbelönt för sina böcker försökte länge stanna i Moskva. Hon protesterade öppet mot Putins regim och visade sitt stöd för demokratiska rörelser.

Dagen efter krigsutbrottet i fjol skrev hon om den skam och smärta hon kände inför invasionen. En vecka senare hade hon i likhet med många kulturpersoner lämnat sitt hemland. Ett beslut som troligtvis är för alltid.

– I Ryssland lever man alltid farligt. Under hela min livstid har alltid någon av mina vänner suttit i fängelse. Sådana levnadsvillkor är typiska för ett land där säkerhetstjänsten har makten, säger hon.

Exilen – en nödvändighet

Sedan kriget inleddes i februari har allt fler ryska kulturarbetare och intellektuella lämnat Ryssland. Men situationen är inte ny, menar författaren Ljudmila Ulitskaja. Redan för hundra år sedan var ryssar i exil förekommande. 

Revolutionens egen poet Vladimir Majakovskij stannade själv kvar i landet innan han tog sitt liv – 36 år gammal.

– De som gick i exil överlevde åtminstone. Om inte Ivan Bunin och Vladimir Nabokov hade farit hade vi gått miste om en betydande del av den ryska 1900-talslitteraturen, säger Ljudmila Ulitskaja. 

Hoppas på fredliga förändringar

Nu, bosatt i Berlin följer hon på avstånd händelseförloppet mellan de två grannländerna. Hon hoppas att situationen kan stärka Ukraina som nation och att en mer demokratisk framtid väntar hennes hemland. 

– Måtte det inte bli någon blodig revolution. Måtte de förändringar som landet är moget för genomföras fredligt. Och att landet kan styras av mer konstruktiva yrkesmän – inte av före detta säkerhetsmän. Det är vad jag verkligen önskar. 

Hela reportaget om Ljudmila Ulitskaja finns att se i Babel på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.