”Lockdown” är årets ord enligt brittisk ordbok

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har dominerat det engelska språkbruket under år 2020. Ordet ”lockdown” koras av brittiska ordboken Collins dictionary som årets ord och användningen har ökat med 6000 procent.

”Lockdown” (på svenska nedstängning) var från början ett ord som användes när fångar blev satta i sina celler för att kväsa oro på avdelningen. På grund av coronapandemin betyder det numera nedstängningen av stora delar av samhället. Och just detta är något som har dominerat hela världen detta år, menar Collins dictionary, som går igenom tidningar, tv, radio, böcker och hemsidor för att se vilka ord som definierat året.

Coronaord dominerar

Flera pandemirelaterade ord finns med på den korta listan som Collins dictionary tagit fram, som social distancing (på svenska social distansering), coronavirus, self-isolate (självisolering) och furlough (permittering).

Två ord som tagit sig in på listan, som inte har någon koppling till coronaviruset och hur det har förändrat vår värld är ”megxit”, vilket syftar på Prins Harry och Meghan Markles val att dra sig tillbaka från det brittiska kungahusets plikter. Även ”mukbang”, ett koreansk låneord för en video där sändaren äter stora mängder mat för att roa tittarna, är med på listan.

Collin dictionarys korta lista för 2020

Lockdown (substantiv): nedstängning av stora delar av samhället med restriktioner för att resa, umgås och ta del av offentliga mötesplatser.

Coronavirus (substantiv): ett virus som kan orsaka infektionssjukdomar i luftvägarna, som covid-19. Virusen kallas corona för att det i infekterad form ser ut att ha en krona.

BLM (substantiv): Förkortning av slagordet och rörelsen Black lives matter som protesterar mot rasistiskt våld och förtryck.

Key worker eller keyworker (substantiv): En person vars arbete anses vara nödvändigt för att samhället ska fungera.

Furlough (substantiv): Korttidspermittering där anställda tillfälligt går ner i arbetstid.

Self-isolate (verb): Att sätta sig själv i karantän för att man bär på en smittsam sjukdom, exempelvis covid-19.

Social distancing (substantiv): Social distansering, som nu också används som ett verb, där man håller avstånd till andra människor för att motverka smittspridning.

Megxit (substantiv): Anspelar på att hertigen och hertiginnan för Sussex (Prins Harry och Meghan Markle) i januari i år drog sig tillbaka från deras uppdrag för det brittiska kungahuset. Ordet är en ihopslagning av Meghan och ”xit” som använts för brexit

TikToker (substantiv): En person som lägger upp och delar videor på sociala medier-plattformen TikTok.

Mukbang (substantiv): Ett koreanskt låneord för en video eller webbsändning där avsändaren äter en massa mat för att roa tittarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.