Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Loreen är vidare till final i Eurovision 2023. Foto: TT

Loreen vidare till final i Eurovision song contest

Uppdaterad
Publicerad

Det gick som väntat – Loreen och Sverige har säkrat en finalplats i Eurovision song contest. På lördagens final möter hon även storfavoriten Finland. 

Redan innan Loreen vunnit Melodifestivalen med bidraget ”Tattoo” var hon tippad till att ta hem hela Eurovision song contest.

Ikväll höll hon för trycket och tog sig vidare i tävlingens första semifinal. Nu har hon chansen att ge Sverige en historisk sjunde seger.

Nordisk dominans 

Kvällen bjöd på nordisk succé då Finlands Käärijä möttes av enormt jubel i arenan och fick hela publiken att sjunga med under sitt framförande. Även han är kvalificerad till finalen och har även pekats ut som den verkliga utmanaren till Loreen om segern.

Den sedan länge förhandsfavoriten, Norges Alessandra med bidraget ”Queen of queens” blev sist att ropas ut men kammade även hon in en finalplats.

Även Israels poppiga Noa Kirel och kroatiska Let 3 tog sig vidare.

Flopp för vaggvisorna

Men finalplatser blir det som bekant inte för alla. Några av de bidrag vars Eurovision-resa redan tog slut ikväll är Maltas dansiga ”Dance (our own party”) och Lettlands rockiga vaggvisa ”Aijā”. 

Sverige kan också se sig befriad från den konkurrens om flest Eurovision-vinster som var Irland. Bidraget Wild youth tog sig nämligen inte vidare. 

Frankrike favorittippade

15 nummer tävlade i kvällens första semifinal och tio har nu gått vidare till final.

Italien, Frankrike och Tyskland från ”The big five” syntes även de i kvällens sändning, där franska La Zarras ”Évidemment” just nu ligger fyra hos spelbolagen att ta hem hela Eurovision song contest.

Semifinal 2 visas i SVT kl 21.00 på torsdag. Då tävlar 16 bidrag om 10 finalplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.