Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Louise Xin upp sina klänningar – och förklarar varför hon inte vill sälja dem. Foto: SVT/Louise Xin

Designern Louise Xin vill inte sälja – hyr bara ut klänningar

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska designern Louise Xins aktivistiska modevisningar har blivit en snackis. I dag har designern som sätter politiska plakat i händerna på sina catwalkmodeller en visning i EU-parlamentet.

”Stoppa det moderna slaveriet”, ”Befria uigurerna – stoppa folkmordet” och ”Stoppa barnarbete”. Det är budskap som ramat in Louise Xins modevisningar och bidragit till att den svenska modedesignern det senaste året fått uppmärksamhet internationellt.

Under tisdagen anordnar Louise Xin en modevisning i EU-parlamentet för att lyfta frågan om tvångsarbete inom modeindustrin, tillsammans med människorättsorganisationen Human rights watch.

Klimatkrisen

– Jag tror att konst och mode kan påverka en på ett sätt som politik inte kan. Alla bär vi kläder och frågan om hur man får till en rättvis leverantörskedja är oerhört viktig för branschen, säger Louise Xin.

Förra året lade EU-kommissionen fram ett förslag med syfte att stoppa produkter som tillverkats genom tvångs- eller barnarbete från att säljas inom EU, så frågan finns på dagordningen.

Vill förändra modebranschen

Mänskliga rättigheter och miljö är Louise Xins hjärtefrågor. Hon vill förändra modebranschen i en mer hållbar riktning, och försöker att så långt det går använda överblivna tyger och second hand-material när hon skapar sina kreationer. För tre år sedan, i en liten lägenhet i Tokyo där hon satt instängd under pandemin, kläcktes idén till ett eget couture-märke, som inte säljer utan hyr ut kläder.

– Sättet vi producerar och konsumerar på förstör miljön. Det är obegripligt att köpa en coutureklänning som du har på dig en gång och sedan bara hänger in i garderoben, säger hon.

Louise Xins klänningar är ofta fluffigt romantiska och av kimonotyp för att de ska passa flera olika sorters kroppar.

– Jag ser mig mer som konstnär än designer. När jag skapar de här klänningarna så tänker jag att jag målar med tyger i stället för penslar och färg, säger hon. Jag skissar faktiskt inte, jag brukar drapera på dockor, det blir ganska experimentellt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet