Museet Louvren i Paris. Foto: Lise Åserud/TT

Louvrens personal i strejk – tusentals besökare nekades tillträde

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen tvingades Louvren i Paris stänga och tusentals museibesökare köade i timmar innan de nekades tillträde till museet. Detta efter att säkerhetspersonal och receptionister strejkat till följd av vad de anser vara en ohållbar arbetssituation.

Förra året slog Louvren rekord i besöksantal och lockade totalt 10,2 miljoner besökare, skriver Artnet News. Motsvarande siffra för 2012 var 9,2 miljoner. Det explosionsartade besöksantalet handlar om att museet fått ökad publicitet, bland annat efter att artisterna Beyoncé and Jay-Z i musikvideon till låten Apeshit uppträder med Mona Lisa och Venus de Milo i bakgrunden, något som Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare.

Kräver att personalstyrkan utökas

Men det ökade besöksantalet skapat en pressad arbetssituation för museets anställa, särskilt de som arbetar med besökare, menar de museianställdas fackförbund.

I ett brev till museets ledning kräver de anställda att museet utökar personalstyrkan och att man gör en översyn av maxantalet besökare som ges tillträde till museet.

I ett inlägg på Instagram meddelade Louvren att museet skulle hålla stängt under måndagen och bad museibesökarna om ursäkt för det inträffade. På tisdagar är museet alltid stängt och det är fortfarande oklart om Louvren kommer ha öppet som vanligt på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.