Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Ludwig Göranssons hemmastudio • Stjärnregissören Christopher Nolan om samarbetet med svensken. Foto: svt

Ludwig Göransson om livet i USA: ”Jobbat på utan att stanna”

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Ludwig Göransson vann i veckan en Grammy och är Oscarsnominerad för filmmusiken till Oppenheimer. Efter att i många år jobbat med andras filmer vill han nu stanna upp och göra egen musik.

– Jag gör det mest för mig själv. Jag känner att jag måste göra det nu, säger Ludwig Göransson i dokumentären ”Utan ord – i filmmusikens värld”.

Den prisbelönta kompositören Ludwig Göransson har skrivit musiken till flera storfilmer de senaste åren, bland annat ”Black Panther”, ”Tenet” och ”Oppenheimer”. Den senare har nominerats till 13 Oscarsstatyetter, där Ludwig Göransson är nominerad för bästa originalmusik.

– De senaste femton åren har jag jobbat på utan att stanna. Nu kan man stanna lite och känna efter, säger Ludwig Göransson.

Musik i uppväxten

Han växte upp i Linköping och studerade musik i Stockholm, innan han i 20-årsåldern flyttade till USA.

– I Stockholm hade jag gått ut Musikhögskolan, jag hade mitt band. Jag hade redan etablerat lite kontakter. Jag hade mitt liv i Stockholm. Men drömmen var att åka till USA, till LA, och fokusera på filmmusik, säger Ludwig Göransson.

Vill göra egen musik

Nu bor han med fru och barn i Kalifornien och efter många år i filmbranschen vill han nu koncentrera sig på annat.

– Det som driver mig nu är att göra klart min egen musik. Jag gör det mest för mig själv. Jag känner att jag måste göra det nu, säger Ludwig Göransson.

Se Utan ord – i filmmusikens värld på SVT Play eller på SVT2 klockan 19.05 på lördag den 10 februari.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från barndomen – Ludwig Göranssons pappa: ”Han snappar upp väldigt lätt” Foto: SVT/Utan ord- i filmmusikens värld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.