Efter succéerna på Grammy-galan och Oscarsgalan vinner producenten och kompositören Ludwig Göransson regeringens musikexportpris. Foto: Christopher Smith/TT

Ludwig Göransson vinner Musikexportpriset

Publicerad

Varje år delar regeringen ut Musikexportpriset till en artist som under det gångna året bidragit till svensk musikexport. Årets pris går till den Los Angeles-baserade stjärnproducenten och filmmusikkompositören Ludwig Göransson.

Regeringens musikexportpris delas ut årligen till en svensk artist som har haft internationella framgångar och bidragit till exporten av svensk musik under året som gått. I år tilldelas Linköpings-sonen Ludwig Göransson priset. Det meddelade utrikeshandelsminister Ann Linde vid prisutdelningen på Utrikesdepartementet idag.

Göransson har den senaste 12 åren bott i Los Angeles där han skrivit musik för flertalet storfilmer. Under det senaste året har hans kompositioner hörts i filmer som Creed II, Venom och inte minst Black Panther, för vilken han vann en Oscar för bästa filmmusik. Han verkar också som musikproducent för bland annat Childish Gambino, vilket han vunnit flera Grammy-statyetter för – bland annat för förra årets dunder-hit This is America.

– Ludwig Göransson är ett tydligt exempel på hur den svenska musikbranschen skapat förutsättningar att gränslöst kunna experimentera och utveckla sin talang och musikalitet till att nå den absolut högsta världseliten som musikutövare, säger utrikeshandelsminister Ann Linde i ett pressmeddelande.

Övriga nominerade till musikexportpriset var Robyn, Ilya Salmanzadeh, Mohombi och Malin Byström.

Turnéproducent och musikskola prisas

Ett hederpris för mångåriga insatser försvensk musikexport delas också ut, och går i år till Thomas Johansson på Live nation Sweden, som arbetar med turné- och konsertproduktion. Thomas Johansson grundade 1969 konsertbolaget EMA telstar som sedermera köptes upp av amerikanska Live Nation. Johansson har ansvarat för Abbas, Europes och Roxettes världsturnéer och på senare år även artister som The cardigans och Zara Larsson.

”50 år efter det första globala spadtaget är Thomas Johansson fortfarande i högsta grad med och bygger svensk musikexport”, skriver juryn i sin motivering.

Den Örnssköldsviks-baserade låtskrivarutbildningen Musikmakarna tilldelas årets hedersomnämnande.

”Skolan har inte bara lyft en hel yrkeskategori till oanade höjder utan även gjort en stor insats för jämställdheten i svensk musikbransch”, står det i motiveringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.