Foto: TT

Teaterstudenten om domen: Pengarna ger ingen upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämde år 2015 Lunds universitet för sexuella trakasserier. Nu betalar universitet de 100.000 kr som DO krävt, men medger inte att det ska ha förekommit sexuella trakasserier på skolan.

– Jag har drivit ärendet för att få upprättelse eftersom Teaterhögskolan och Lunds universitet hela tiden har bestridit min berättelse, trots att den styrks av ytterligare tio studenter som på olika sätt upplevt lärarens gränslösa beteende, säger studenten som anmälde sin lärare, till Kulturnyheterna.

För snart två år sedan anmälde studenten vid teaterhögskolan i Malmö (som är en del av Lunds universitet) en av sina lärare för sexuella trakasserier. Ärendet utreddes av diskrimineringsombudsmannen, DO, som sedan lämnade in en stämningsansökan mot Lunds universitet.

”Pengarna får inget värde”

Under den rättsliga process som pågått i snart två år har universitetet flera gånger erbjudit sig att betala de 100.000 kronor som DO krävt med förutsättning att ärendet avslutas utan att avgöras i domstol. Men studenten har inte gått med på en sådan förlikning.

– Jag kände inte att jag blev lyssnad på eller betrodd. Min upprättelse har handlat om att de ska medge vad som hänt. Därför har jag vid alla förlikningstillfällen när de har erbjudit pengar för att slippa rättegång, tackat nej till det. Att man bara betalar ut pengarna får inget värde för mig som står i relation till det jag varit med om på skolan, säger han.

Läraren ska enligt anmälan ha använt ett sexualiserat språk och kommit med inviter. Studenten berättade också att läraren ofta ville känna på hans kropp på ett sätt som inte var relevant för undervisningen. Läraren medgav att hen uttryckt sig olämpligt, men nekade till sexuella trakasserier.

Huvudförhandlingarna ställs in

Nu har Stockholms tingsrätt dömt Lunds universitet att betala de 100.000 kronor som DO krävt. Men domen säger också att frågan om sexuella trakasserier inte utreds vidare. Det betyder att huvudförhandlingarna som skulle börjat den 11 oktober ställs in.

– Vi har gått med på att betala, men vi har också varit väldigt tydliga med att vi inte har medgett sexuella trakasserier. Det har inte har gått att utreda utan ord står mot ord, så vi vet faktiskt inte vad som hänt, säger universitetsdirektören Susanne Kristenson till Kulturnyheterna.

Sparar pengar

Lunds universitet menar att de velat hålla den rättsliga processen kort genom en förlikning för att spara på skattepengar.

Ni menar att ord står mot ord och att det inte går att utreda vad som hänt. Finns det inte i så fall ett principiellt värde i att få det bekräftat i domstol?

– Det kan man tycka, och vi har vägt möjligheten att få saken prövad i domstol mot vad det kostar i resurser. Ärendet har dragit ut på tiden, våra kostnader har blivit höga och både personal och studenter tycker detta är jobbigt, därför valde vi att betala.

Anna Rosenmüller Nordlander, processförare på DO önskar dock att frågan avgjordes i domstol.

– Från vårt perspektiv är det förstås ett bevismål där ord står mot ord, men vi bedömde att chanserna var goda att gå till domstol. Det hade varit bra om en domstol fått avgöra frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.