Lyxjakt, strippklubb och miljonförluster luktar inte gott

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

År efter år med minussiffror. Och nu avslöjande om lyxresor till Cannes med champagnefest på strippklubb. Sveriges filmarbetare är inte glada.

Knut Kainz Rognerud

Ekonomireporter

Mediakoncernen Bonniers har under flera år haft problem med sin filmverksamhet. Svensk Filmindustri gjorde sammanlagt en förlust på nästan 160 miljoner åren 2013 och 2014. Förra året gick det bättre. Men enligt Bonniers färska årsredovisning gick affärsområdet fortfarande back med över 130 miljoner.

Uppenbart är att filmverksamheten inom Bonniers länge gett styrelseordförande Carl-Johan Bonnier huvudvärk.

Storpack huvudvärkstabletter

Frågan är om inte det är dags att ta fram storpacket med paracetamol. För Kulturnyheternas avslöjande om champagnefestser, strippklubbsbesök och lyxjakt kan ge fel signaler när ekonomiavdelningen på Sveavägen svettas över sina excelark och filmfrilansarna för höra att det inte finns några pengar.

Jag har full förståelse för att SF Studios vd Jonas Fors tycker det är roligare att ha cocktailparty i Cannes på lyxjakten Naughty by Nature – som normalt kostar närmare halvmiljonen i veckan att hyra – än att sitta i ett varm och trångt konferensrum. Frågan är bara vad huvudaktieägaren Bonniers tycker.

Grabbkultur

En kanske viktigare fråga är vad statliga Filminstitutet tycker. Vd Anna Serner har fått stort beröm utomlands för sin linje om en mer jämställd filmbransch. Vad tänker hon om den grabbkultur som verkar frodas inom Sveriges största filmbolag, ett bolag som gör filmer som statliga Svenska Filminstitutet ofta medfinansierar.

Vad gjorde hon när herrarna i SF var på VIP Room i Cannes?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kritiken mot SF Studios

Mer i ämnet